
Het kabinet wil vanaf volgend jaar de btw op de levering en installatie van zonnepalen terugbrengen naar nul. Dat mag voor installateurs echter geen aanleiding zijn om de prijzen van de panelen te verhogen, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH).
De vereniging wijst op een enquête onder 212 installatiebedrijven waaruit blijkt dat ruim de helft van de installateurs overweegt om de consument hogere prijzen door te berekenen als het btw-nultarief wordt ingevoerd.
‘Vrees lijkt waarheid te worden’
VEH juicht het kabinetsvoorstel voor het nultarief toe, omdat de administratieve lasten voor huishoudens worden weggenomen. Bij aankondiging van het voorstel wees de vereniging de toenmalige minister van Financiën Wopke Hoekstra erop dat het voordeel voor de consument geen nadeel mocht worden, wanneer installateurs het nultarief zouden aangrijpen om prijsstijgingen door te voeren. ‘De vrees van de vereniging lijkt nu waarheid te worden, aangezien 53 % van de installateurs consumenten meer willen laten betalen, als het btw-nultarief wordt ingevoerd en 20 % hier nog over twijfelt. Dit zou betekenen dat huishoudens in 2023 mogelijk een hogere prijs moeten betalen voor hun zonnepanelen, terwijl er geen teruggave meer mogelijk is.’ Volgens de vereniging kan dit niet de bedoeling zijn van de invoering van het btw-nultarief.
Toezicht op prijsontwikkeling
De VEH roept minister Sigrid Kaag (Financiën) op om huishoudens te beschermen door direct toezicht te houden op de prijsontwikkelingen. Het kabinet wil minimaal een jaar na de invoering van het btw-nultarief bekijken welk effect de maatregel heeft op de prijsontwikkeling van de aankoop van zonnepanelen. De vereniging wil echter dat huishoudens eerder worden beschermd.
(ANP/VEH)
Geef een reactie