De maximale rente die aanbieders mogen rekenen op consumptief krediet (de maximale kredietvergoeding) zal per 1 januari stijgen van 14% naar maximaal 15%. De stijging komt door de voorgenomen stijging van de wettelijke rente van 6% naar 7%. Deze wettelijke rente is een onderdeel van de maximale kredietvergoeding. Stijging of daling van deze wettelijke rente heeft dus invloed op de maximale kredietvergoeding.
De wettelijke rente is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Met een hogere rente probeert de ECB de hoge inflatie te beteugelen. De ECB heeft de rente het afgelopen half jaar verder verhoogd.
De maximale kredietvergoeding bestaat uit twee delen: de variabele wettelijke rente en een maximale opslag. Door de stijging van de wettelijke rente gaat nu ook de totale maximale kredietvergoeding omhoog. De maximale opslag biedt kredietverstrekkers een mogelijkheid om het risico op wanbetaling te beprijzen, kosten te dekken en een rendement te behalen. Die opslag is in juni 2022 verlaagd van 12% naar 8% en blijft dat ook.
Hendrik zegt
Je kunt er weinig aan doen maar ik vind het percentage wel heel hoog. Als je om de ene of andere reden nu moet lenen dan word je niet vrolijk. Reken hieruit hoeveel het jou kost https://bedrijfsrekenen.nl/berekeningen/rekenen-met-interest.html