Met deze subsidie kunnen bedrijven die plastic (deel)producten maken technische tests uitvoeren om te onderzoeken of ze een deel van het fossiele plastic in hun productieproces kunnen vervangen. Plastic wordt nu nog vooral gemaakt van fossiele grondstoffen zoals aardolie en aardgas. Maar deze grondstoffen zijn eindig zijn en bij de productie komt veel CO2 vrij, waardoor ze niet goed zijn voor het milieu. Om die reden moeten plasticverwerkers meer gebruik gaan maken van andere bronnen, zoals gerecycled plastic en biogebaseerd plastic, een materiaal dat bijvoorbeeld van planten(resten) of algen is gemaakt.
Minder fossiele stoffen
De subsidieregeling is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om een hoger percentage van gerecycled of biogebaseerd materiaal toe te passen in nieuwe plastics. In Nederland wordt momenteel ongeveer acht procent van de plastic (deel)producten gemaakt met recyclaat. Biogebaseerd plastic wordt nog maar zeer beperkt toegepast, en dat percentage moet volgens de Rijksoverheid omhoog.
Mark Harber, minister van Rijkswaterstaat en Infrastructuur: “We willen af van het gebruik van fossiele grondstoffen. Niet alleen als energiebron, maar ook als grondstof zoals plastic. Het doel is om in Nederland in 2050 klimaatneutraal en circulair te zijn en daar hebben we het bedrijfsleven hard bij nodig. Met dit soort subsidies willen we bedrijven stimuleren om de overstap te maken van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen.”
Nationale circulaire plasticnorm
Het kabinet werkt aan de invoering van een nationale circulaire plastic norm (NCPN). Dat houdt in dat in Nederland vanaf 2027 een oplopend percentage gerecycled of biogebaseerd materiaal wordt toegepast in nieuwe plastics. Deze subsidieregeling wordt beschikbaar gesteld in combinatie met de invoering van de NCPN en is onderdeel van een pakket van in totaal € 267 miljoen aan subsidies voor het stimuleren van circulair plastic.
De subsidie is tot stand gekomen in overleg met de sector van plasticverwerkers. De regeling wordt ingesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Bron: Rijksoverheid
Geef een reactie