
Motivaction ondervroeg 456 ICT-verantwoordelijken uit verschillende sectoren. Zij maken zich vooral zorgen over mogelijke diefstal van privacygevoelige gegevens. Ook zijn er zorgen over bedrijfsonderbrekingen, reputatieschade, financiële verliezen door omzetderving en diefstal van bedrijfsgevoelige informatie.
Financiële sector, zorg en overheid minder voorbereid
In de gezondheidszorg geeft 40 procent van de ondervraagde ICT-beslissers aan onvoldoende voorbereid te zijn op cyberdreiging. Ook de financiële sector (29 procent) en overheid (27 procent) scoren relatief hoog in vergelijking met het gemiddelde van alle onderzochte organisaties. De transport- en logistieksector geeft aan stukken beter voorbereid te zijn. Voor de overheid zitten de uitdagingen volgens de onderzoekers in een gebrek aan kennis en gekwalificeerd personeel en in de aanwezigheid van oudere systemen. De overheid heeft cyberrisico’s over het algemeen wel goed op de radar en de mogelijk grote gevolgen hiervan.
In de zorg vrezen ICT’ers vooral voor diefstal van gevoelige patiëntgegevens. De financiële sector maakt zich vooral veel zorgen over reputatieschade als gevolg van een cyberaanval. Bij Nederlandse industriële bedrijven gaan deze zorgen vooral over het stilvallen van bedrijfsprocessen.
De dreiging is groot
Maandag concludeerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nog dat de digitale dreiging voor Nederland groot en divers is. “Nederland is doelwit van cyberaanvallen en wordt daarnaast geraakt door cyberaanvallen elders die vervolgens doorwerken binnen het digitale ecosysteem. Ook is een intensivering te zien in de activiteiten én een verbreding van de capaciteiten van statelijke actoren.” In het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2024 waarschuwt de coördinator dat het van belang is om met een brede blik naar risicobeheersing te kijken, die verder gaat dan normeringen en basismaatregelen. “Het tempo en de complexiteit van statelijke cybercampagnes wordt opgevoerd. Ook zetten ze andere actoren, zoals bedrijven of hacktivisten, in om digitale aanvallen uit te kunnen voeren. Onder andere daardoor zijn de scheidslijnen tussen verschillende organisaties in toenemende mate onduidelijk. Personen vervullen bijvoorbeeld soms een wetenschappelijke rol of een rol in het bedrijfsleven, maar zijn tegelijkertijd verbonden aan een inlichtingendienst.”
Bron: ANP
Geef een reactie