Recentelijk kreeg Lorenz van der Vliet, RA en partner bij Moore DRV, een van de mooiste complimenten uit zijn carrière. Een cliënt noemde hem een accountant die werkte vanuit vertrouwen, en niet vanuit wantrouwen. “Dat heeft te maken met onze controleaanpak”, zegt Van der Vliet, die sinds 2009 bij Moore DRV werkt en servicelijnverantwoordelijk is voor audit en assurance. “Al geruime tijd werken wij geen checklists af en blijven we, als het even kan, weg van statische steekproeven”, legt hij uit. “We gaan liever met cliënten in gesprek en zetten data-analyse in om te begrijpen hoe processen in elkaar steken en functioneren. Met die informatie bepalen we waar de risico’s het grootst zijn en dáárop focussen we vervolgens. Bij elk bedrijf zijn de risico’s anders.” Van der Vliet geeft een voorbeeld van een bouwbedrijf. “Waar rijtjeshuizen bouwen routine is met weinig risico, vraagt een eerste appartementencomplex om extra aandacht en risicoanalyse.”
Risicogerichte aanpak
Cliënten zijn blij met deze aanpak, ze zien een auditprofessional niet langer enkel als “lastige accountant”. Daarnaast zijn medewerkers enthousiast. “Het werk is leuker en uitdagender”, meent An Harinck, senior assistent-accountant die sinds een klein jaar bij de auditpraktijk van Moore DRV in Breda werkt. “Het is fijn met cliënten een vertrouwensband op te bouwen en hen te helpen hun organisatie te verbeteren. We hebben weliswaar de opdracht bedrijven te controleren, maar we doen meer dan dat.”
Werken in de echte economie
Nog een pluspunt: Moore DRV richt zich voornamelijk op bedrijven in de “echte economie”, ofwel mkb- en familiebedrijven. Van der Vliet: “Deze ondernemers zijn niet alleen geïnteresseerd in winst, maar vinden vooral ook continuïteit belangrijk. Ze willen de onderneming gezond overdragen aan de volgende generatie. We denken mee hoe ze verder kunnen groeien en hoe ze duurzame bedrijfsmodellen kunnen ontwikkelen.”
Het contact met familiebedrijven is heel persoonlijk, vindt zijn collega Harinck die verschillende cliënten in haar portfolio heeft: van productie- en bouw- tot handel- en dienstverlenende bedrijven. “De omzet ligt doorgaans tussen de twintig en honderd miljoen euro.” Dat maakt het leuk, vindt ze. “Vaak hebben deze ondernemingen de organisatie nog niet tot in de puntjes op orde. Ze waarderen het dat wij meedenken over mogelijke verbeterslagen in hun processen.”
Aan het denken zetten
Een steeds belangrijker aandachtspunt is de IT-structuur binnen een bedrijf. Van der Vliet: “We bieden ondernemers een laagdrempelige scan die de digitale kwetsbaarheden in kaart brengt en wijzen hen op de risico’s. Dat zet ondernemers aan het denken.” Moore DRV helpt klanten daarnaast met de toekomstige CSRD-verplichting. Van der Vliet: “Veel bedrijven zien dit als een “moetje”. We ervaren dat bedrijven enthousiaster worden als we ze eenmaal op weg hebben geholpen. Ze ontdekken dat een duurzaam bedrijfsmodel voordelen biedt en ze vinden het te doorlopen traject heel waardevol.”
Data-analyse en AI
Voor een efficiënte risicogerichte aanpak maakt Moore DRV gebruik van data-analyse en worden de eerste stappen gezet met kunstmatige intelligentie (AI). “Met slimme tools kunnen we snel de hele transactiestroom doorlichten en afwijkingen signaleren. Zo kunnen we de cliënt bijvoorbeeld wijzen op een slechter betaalgedrag van een debiteur. Dat wordt enorm gewaardeerd”, legt Van der Vliet uit. “Data-analyse stelt ons in staat risico’s te identificeren en problemen te voorkomen voordat ze ontstaan.”
Voor medewerkers maken deze innovaties het werk vele malen leuker. “Een groot aantal repetitieve handelingen is al geautomatiseerd”, zegt Van der Vliet. “Collega’s zijn daardoor minder bezig met de “duffe” vastlegging, maar juist meer met de cliënt.” Harinck beaamt dat de tools zorgen voor veel meer werkplezier. “We zijn heel anders bezig met controleren en concentreren ons op interessante dingen en belangrijke details. Daarnaast denken we als team voortdurend na over hoe we data-analyse kunnen toepassen in de praktijk.”
Persoonlijke ontwikkeling
De risicogerichte aanpak zorgt ervoor dat collega’s zich sneller ontwikkelen, stelt Van der Vliet. “We dagen collega’s uit te blijven nadenken over de controle en om het proces van A tot Z te bespreken als team. Zo leren collega’s van elkaar; ze overzien het volledige proces en niet slechts een deel. Bovendien draagt iedereen meer verantwoordelijkheid. Natuurlijk ondersteunen we medewerkers met vaktechnische cursussen en trainingen en hebben ze een (zelfgekozen) mentor die hen begeleidt bij hun ontwikkeling. Voor leidinggevenden zijn er developmentprogramma’s.’
Ook voor Harinck was het snellere ontwikkelpad dé reden om te kiezen voor een mkb-kantoor.
Ze ervaart dat Moore DRV medewerkers actief begeleidt bij hun loopbaanontwikkeling: “Vanaf het begin heb ik mijn doelen kunnen uitspreken. Daar werd naar geluisterd.” Harinck hoopt begin volgend jaar supervisor audit te worden en wil snel doorgroeien naar een managersfunctie.
Ze wil zich graag specialiseren in ESG omdat er op dat vlak veel kansen liggen. “Ook kan ik zo nog meer betekenen voor ondernemers in de echte economie.”
Terwijl Harinck bruist van ambitie, zijn er collega’s die het rustiger aan doen. “Ook dat is oké”, benadrukt ze. “Bij Moore DRV geldt dat niets moet maar er veel mogelijk is voor wie wil. Tijdens drukke periodes werken we best hard, maar dat wordt niet opgelegd. De bedrijfscultuur is ontspannen, we hebben geen overwerkcultuur.”
Tekst: Ellis Bloembergen-Emeis
Deze bijdrage komt uit de AV-Top 50. Dit magazine is verschenen in december 2024. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av3-2024-av-top-50-2024/
Geef een reactie