Anderhalf jaar geleden opende het Eindhovense kantoor Joanknecht een hub in Amsterdam.
Op de Keizersgracht, vlakbij het Rijksmuseum, werkt sindsdien een groeiend team van financieel specialisten en belastingadviseurs. Frank Driessen is als partner een van de kartrekkers van deze hub. Ruim 28 jaar geleden startte hij bij Joanknecht, waar hij samen met enkele collega’s een forensische praktijk opzette. “Forensisch financieel deskundigen voeren onder meer werkzaamheden uit bij juridische conflicten of onregelmatigheden in de boeken”, legt Driessen uit. “Het kan gaan om fraudeonderzoek of begeleiding van personen naar wie onderzoek wordt gedaan.”
Met de specialistische kennis van Forensics & Litigation Support bediende Joanknecht tot dusver vooral klanten in de Brainport-regio. “Sinds kort concentreren we ons vanuit deze Amsterdamse hub ook op de Randstad. Daarbij verwacht Joanknecht talent uit de regio Amsterdam aan te trekken. Maar voor huidige
medewerkers is het nieuwe kantoor eveneens goed nieuws. Collega’s kunnen hier af en toe werken. Veel mensen vinden dat aantrekkelijk.”
Wandelen over de gracht
Naast Forensics & Litigation Support richt het nieuwe kantoor zich op niches als valuation, due diligence, restructuring & recovery, litigation support en international tax. Diensten die volgens Driessen goed passen in de Amsterdamse regio. “We denken ons te onderscheiden door de manier waarop we samenwerken met bijvoorbeeld advocaten en eindklanten: we worden in een vroeg stadium betrokken en bepalen in gezamenlijk overleg de strategie en de afzonderlijke verantwoordelijkheden. Joanknecht zet daarbij geavanceerde IT-tools in voor onderzoek en data-analyse.”
Julia Swinkels zit als junior-adviseur in het team Forensics & Litigation Support. Ze werkt voornamelijk in Eindhoven, maar reist regelmatig naar de hoofdstad. “Het is een supermooie locatie, we kijken uit over de gracht. Tussen de middag is het heerlijk wandelen door de binnenstad.” Swinkels werkt inmiddels twee jaar bij Joanknecht en is te spreken over de bedrijfscultuur. “Ik voel me gewaardeerd. Alle collega’s – van zeer ervaren tot minder ervaren – werken op gelijkwaardige basis samen aan opdrachten. Dat is prettig. Hierdoor ga je snel met klanten in gesprek. Dat zijn leerzame momenten.”
Frisse blik
Driessen licht toe dat het samenwerken in gemixte teams een strategische keuze is. “We kiezen bewust voor collega’s met elk een andere vaktechnische achtergrond en een ander ervaringsniveau. De wereld verandert snel, er ontstaan voortdurend nieuwe technologieën en opportunities voor zowel Joanknecht als haar klanten. We willen daarom jongere collega’s met een frisse blik stimuleren om een leidinggevende rol op te pakken, onder andere door ze al vroeg verantwoordelijkheid te geven.” Driessen geeft als voorbeeld dat een jongere collega als Julia van grote waarde is voor de roadshow die momenteel wordt georganiseerd. Lachend: “Haar aanpak is creatiever dan die van mij als vijftiger.”
Schot in de roos
Volgens de filosofie van Joanknecht is het de kunst de juiste mensen op de juiste plek te zetten, ongeacht leeftijd of achtergrond. “Zo kunnen onze mensen doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Dat komt ook de organisatie ten goede.” Een goed idee wordt niet alleen gewaardeerd door de organisatie, de collega krijgt daarnaast de kans het zelf te realiseren. Dat leidt tot ondernemerschap. “Op deze manier ontstond bijvoorbeeld Joanknecht IT Services, een dienstverlening die is opgezet door enkele collega’s. Zij vertalen grote hoeveelheden data naar waardevolle inzichten voor de klant.
Het blijkt een schot in de roos.”
Ruimte voor ontwikkeling
Joanknecht hecht sterk aan professionele en persoonlijke ontwikkeling. “We geven mensen de ruimte om zich te ontwikkelen op een manier die bij ze past. Als je kunt onderbouwen waarom je een bepaalde opleiding of training wil volgen dan wordt dat gesteund.” Daarnaast stemt Joanknecht ook in met “activiteiten die niet direct leiden tot verkoopbare uren”. Driessen: “Deze zijn soms net zo belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.”
Samen de moestuin in
Naast haar werk als junior-adviseur is Swinkels sinds kort bestuurslid van de Joanknecht Foundation. “Onze pas opgerichte stichting wil het verschil maken door zich in te zetten voor zelfredzaamheid, kansengelijkheid en fysiek en mentaal welzijn in de regio’s waar we als kantoor actief zijn, waaronder Brainport”, legt Swinkels uit. “Daarom steunen we verschillende initiatieven op sociaal-maatschappelijk gebied. Dat kan onder andere door geld te doneren, maar ook door vrijwilligerswerk te doen. Al onze collega’s mogen een aantal werkuren per jaar besteden aan de Joanknecht Foundation.”
Er is al een project uitgevoerd. “Enkele collega’s gingen met schep en hark aan de slag voor de stichting Kansen voor Kinderen. Met kinderen uit de buurt zijn zij begonnen een moestuin aan te leggen.”
Samen naar Ibiza
Kenmerkend voor Joanknecht is het sterke teamgevoel. “We doen veel gezellige dingen samen. We lunchen aan lange tafels en hebben, voor wie wil, een vrijdagmiddagborrel. Terwijl sommige kantoren dit afbouwen, houden we de jaarlijkse skitrip en andere reizen in ere.” Vorig jaar ging het kantoor met 125 medewerkers vier dagen naar Ibiza. “Dat waren echt leuke dagen, omdat je elkaar op een andere manier leert kennen. We blijven investeren in teambuilding”, belooft Driessen. “Alleen met een sterk team kunnen we samen toekomst maken.”
Tekst: Ellis Bloembergen-Emeis
Deze bijdrage komt uit de AV-Top 50. Dit magazine is verschenen in december 2024. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av3-2024-av-top-50-2024/
Geef een reactie