“We zijn op de eerste plaats een heel diverse en betrokken groep collega’s”, vertelt Jan Kees van der Leek. “Achtergrond, opleiding, cultuur, man of vrouw. Het unieke van het werken bij RSM is dat we juist mét de betrokkenheid alles als team blijven en kunnen benaderen. En dat stimuleren we door een keer per week bij elkaar te zitten om het net op te halen. Hoe zit je erbij? Waar staat iedereen? Wie heeft waar hulp bij nodig? We zijn oprecht betrokken bij elkaar.” Het zorgt volgens hem niet alleen voor meer teamgevoel, maar daarnaast voor een open cultuur. Het is iets wat “typisch” en onderscheidend is voor RSM: “Doordat we alles als team willen benaderen, krijg je een open cultuur waar iedereen bij elkaar kan binnenlopen.” Emma Dudock ervaart die mix ook als assistent accountant: “Je kunt alles met iedereen bespreken. Voor mij is het een soort thuisgevoel. Ik kan als ik wil gewoon bij een partner binnenlopen als ik ergens mee zit. Voor wat dan ook.” Ook als je een studie volgt, is die “gezamenlijkheid” terug te zien, vertelt ze: “Veel collega’s volgen hetzelfde opleidingstraject, er ontstaat dan veel organisch overleg met elkaar. Ook tussen de vestigingen onderling.”
Partnership NOC*NSF
De betrokkenheid en open cultuur maken van RSM een “eigenzinnig” kantoor dat graag zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. En dat zie je terug in de strategische partnerships die ze aangaan, bijvoorbeeld met NOC*NSF.
Jan Kees van der Leek: “Naast de kennis en kunde die je toevoegt, vinden we het belangrijk dat je bij elkaar past en samen een concreet doel dient. Zodoende zijn we uitgekomen bij NOC*NSF, waarmee we tot en met 2026 een samenwerking zijn aangegaan en RSM de officiële accountancy & tax partner is van NOC*NSF. Vanuit onze behoefte is deze vooral gericht op arbeidsmarktcommunicatie. Concreet betekent dit dat vijf sportambassadeurs het RSM-geluid uitdragen; drie Olympische en twee Paralympische sporters.” Andersom zijn er door RSM projecten gestart om de sporters te ondersteunen. “Een team van collega’s biedt fiscale hulp aan sporters. Je hebt als sporter te maken met inkomsten uit verschillende landen die je financiële huishouding nogal complex kunnen maken.” Emma Dudock vult aan: “Een ander project waarop we ons richten, is het organiseren van webinars, seminars, een-op-een-gesprekken en inloopspreekuren. Allemaal bedoeld om de sporters te voorzien van advies. Soms bij RSM, soms bij NOC*NSF zelf. Het maakt dit partnership niet alleen maatschappelijk heel relevant, maar het maakt je werk ook heel divers.”
Bondenmonitor
Voortkomend uit het partnership heeft RSM een nieuw product ontwikkeld: de Bondenmonitor. Het is nog een projectnaam, maar het komt erop neer dat met deze Bondenmonitor de financiële gezondheid van bonden kan worden gemeten. Jan Kees van der Leek: “NOC*NSF kent 77 aangesloten bonden. Bij deze bonden is er behoefte aan een makkelijkere manier om de eigen financiële gezondheid te meten en inzichtelijk te krijgen. Samen hebben we vervolgens de Bondenmonitor ontwikkeld. Het resultaat is straks een dashboard waarmee je in één oogopslag een score kunt zien die aangeeft hoe financieel gezond je als bond bent.” Hij vindt projecten zoals dit kenmerkend voor het werken bij RSM: “Het is wéér compleet iets anders. En dat maakt het voor mij typisch RSM. Ik vind het bovendien mooi dat we als RSM hebben
gekozen voor een partnership als dit.”
“Elke keer iets anders”
Het kenmerkt niet alleen de cultuur of de partnerships die worden aangegaan, ook in het klantenbestand is die diversiteit terug te zien. Emma Dudock: “Van handelsbedrijven tot non-profitbedrijven. We werken voor heel verschillende type klanten. En het mooie daarvan, vind ik, is dat ik de ene week voor een klant werk waar het er wat formeler aan toe gaat en twee weken later met een klant om tafel zit waar ik zo even kan binnenlopen. Bovendien werk ik dan weer met andere collega’s aan die klant. Dat is niet alleen ontzettend leuk, maar het dwingt je tegelijkertijd scherp te blijven en na te denken.”
Tijd om te ontdekken
Jan Kees van der Leek benadrukt dat er bewust is gekozen voor zo’n opzet: “We willen iedereen zoveel en zo lang mogelijk laten meedraaien bij verschillende opdrachten. Op die manier ontwikkel je ook een voorkeur en ben je in staat te kiezen wat het beste bij je past. Wat ons betreft maak je die keuze zo laat mogelijk, we willen iemand echt de tijd geven om te ontdekken. Het mooie van het werken bij RSM is dat we niet te groot zijn, maar wel net groot genoeg om die mogelijkheid te bieden. We hebben bovendien
de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt, waardoor we nu nog beter iedereen zijn eigen carrièrepad kunnen laten volgen.”
Dudock– die zelf nu ook als mentor trainingen geeft aan starters – merkt dat je zelf echt aan de knoppen kunt zitten bij RSM: “Als je iets wilt, dan wordt daaraan vaak gehoor gegeven. Afgelopen jaar werd bijvoorbeeld een collega ziek die qua werkzaamheden net even een level hoger zit op een specifiek kennisgebied. Toen zei ik “ik doe het anders wel even”. Voor mij een uitdagende stap, maar wel gaaf dat er dus naar je wordt geluisterd als je iets uitdagenders wilt doen.”
En dat is precies hoe het hoort te zijn: “De verschillende klanten die we bedienen, de betrokkenheid in de teams en hoe we daarmee het teamgevoel stimuleren en de verschillende maatschappelijke samenwerkingen die we aangaan, dat maakt het werken bij RSM juist zo ontzettend dynamisch en daarmee ook succesvol.”
Tekst: Sander Voortman
Deze bijdrage komt uit de AV-Top 50. Dit magazine is verschenen in december 2024. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av3-2024-av-top-50-2024/
Geef een reactie