De Tilburgse Stichting Centraal Administratiekantoor voor Bouwbedrijven (Scab) onderscheidt zich van andere kantoren met een stichtingsmodel en informele bedrijfscultuur. Waar veel kantoren worstelen met partneropvolging en schaalvergroting, blijft Scab trouw aan haar roots en biedt het alternatieven voor professionals die in een gespecialiseerd, maar niet megagroot kantoor willen werken.
Stichtingsmodel
Hoe Scab zich onderscheidt ten opzichte van partnerkantoren legt Maarten Stubbé, directeur bij Scab, uit. “Wij hebben geen problemen met partneropvolging en hoeven niet mee te doen aan de consolidatieslag die momenteel gaande is in de accountancywereld. Natuurlijk is het voor sommige kantoren logisch om op te gaan in grotere bedrijven om bijvoorbeeld IT-investeringen te kunnen doen, maar wij zien dat niet als noodzakelijk.” Wat Scab met name specifiek maakt, is dat er wordt gewerkt vanuit een stichtingsmodel in plaats vanuit een partnerstructuur. “Dat model heeft duidelijk invloed op ons als werkgever. We hoeven geen winstmaximalisatie na te streven voor partners, wat betekent dat we onze focus volledig kunnen leggen op kwalitatief werk, een gezond rendement realiseren en groei van onze medewerkers. Bij ons wordt de winst terug in het bedrijf gestoken om te investeren in onze medewerkers en systemen”, zegt Stubbé, en hij voegt er bovendien aan toe: “Dat heeft ook effect op de werk-privébalans.”
Bouwsector
Een ander element dat Scab bijzonder maakt, is de specialisatie in de bouwsector. Waar veel accountantskantoren een brede portefeuille aan klanten bedienen, richt Scab zich specifiek op de bouw- en infrabranche en aanverwante sectoren. “Onze klanten zijn aannemers, bouwbedrijven en ander soort ondernemingen die nauw verbonden zijn met de bouwsector. Dat betekent dat onze medewerkers niet alleen verstand moeten hebben van cijfers, maar ook van de dynamiek in de bouw. Ze moeten de taal van de aannemer spreken en begrijpen wat er speelt in de sector.” De bouwbranche brengt specifieke uitdagingen met zich mee, zoals projectwaardering en cao-afspraken. Scab speelt daarop in met een gespecialiseerde aanpak en eigen software voor loonverwerking in de bouw. De helft van de Scab-omzet komt uit loonadministratie. “Dat is uniek in onze sector. Onze klanten vertrouwen op ons voor ingewikkelde cao-afspraken en de waardering van projecten. Wij zorgen ervoor dat zij de juiste ondersteuning krijgen.”
Persoonlijke ontwikkeling
Een van de kernwaarden van Scab is de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers krijgen bij Scab de kans hun eigen groeipad te bepalen, met name ook dankzij de cultuur waarin medewerkers worden gestimuleerd zich continu te ontwikkelen. Zo werkt het kantoor met een feedbackplatform waarin medewerkers doelen stellen en feedback krijgen van collega’s en vanaf volgend jaar klanten. Er bestaat geen traditionele beoordelingscyclus met plussen en minnen. Het gaat om de persoonlijke ontwikkeling en om het leveren van kwaliteit. Daarnaast krijgen medewerkers de gelegenheid om in- of externe trainingen te volgen, passend bij zowel de ontwikkelingsbehoefte van de werknemer als van Scab.
Flexibiliteit en balans
Scab profileert zich als een werkgever die veel waarde hecht aan flexibiliteit en een goede werk-privébalans. Stubbé benadrukt dat deze werk-privébalans geen marketingterm is, maar een fundamenteel onderdeel van de bedrijfscultuur. “In de accountancy is er altijd sprake van piekmomenten, zeker in de periode voor de bouwvak als veel aannemers hun cijfers moeten aanleveren voor hun bank of voor certificering. In die tijden is het ook hectisch bij ons, maar we waken er in ieder geval voor dat er gedurende het hele jaar een duidelijke balans blijft bestaan.”Daarbij is de sfeer in het kantoor volgens Stubbé informeel en toegankelijk. “Er werken sinds kort twee Zuid-Afrikaanse accountants bij ons, die vanuit het oogpunt van carrière de stap naar Nederland hebben gemaakt. Het is hier ongedwongen en we bieden zeker ruimte voor carrièremogelijkheden.”
Toekomstgericht werken
Met een sterke focus op de bouwsector en een unieke bedrijfscultuur heeft Scab geen behoefte zich aan te sluiten bij de grote spelers in de branche. Stubbé gelooft dat de kracht van specialisatie en het stichtingsmodel Scab in staat stellen op lange termijn succesvol te blijven. “Wij willen groeien naar zo’n 110 medewerkers, maar we hoeven geen kantoor te worden van vijfhonderd man of meer. Onze specialisatie maakt ons sterk en zorgt ervoor dat we onze klanten optimaal kunnen bedienen. Dat geeft ons een solide basis voor de toekomst.”
Tekst: Hugo Schrameyer
Deze bijdrage komt uit de AV-Top 50. Dit magazine is verschenen in december 2024. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av3-2024-av-top-50-2024/
Geef een reactie