Dit was de afgelopen twee weken een beetje de standaardvraag in elke actualiteitenrubriek, waarin natuurlijk bericht werd over het loonoffer dat V&D van haar personeel verwachtte en de huur die drastisch omlaag moest. Ik weet het nog heel goed hoor; het was een paar weken geleden, toen het heel erg regende. In Dordt kun je dan namelijk door de V&D heen droog van het ene naar het andere stuk lopen. Niets gekocht, alleen maar gebruikt om er droog doorheen te lopen. Nergens werd ik verleid om maar iets te kopen.
Alle deskundigen hadden natuurlijk weer een mening over het concept van V&D: onduidelijk waar ze voor staan, te rommelig, te veel, niet meer van deze tijd en te weinig online. Maar naar mijn mening had professor Cor Molenaar de beste analyse. De huidige consument koopt niet meer in de middenmoot; ze combineren liever goedkoop met duur. Een broek van de Primark met een designerjas. En daarnaast geeft de huidige consument veel meer geld uit aan gadgets en daarbij behorende diensten. Een Netflix-abonnementje kost ook een tientje per maand en een beetje snel internet een paar tientjes. Kortom, het bestedingsgedrag van de consument is gewoon veranderd en daar past V&D steeds minder in.
Maar wat kunnen wij nu leren van V&D? ‘Niets’, hoor ik u denken, ‘want dat is toch B2C en wij zitten in de B2B-markt’. Maar beslissers zijn ook consumenten en zij gedragen zich vaak hetzelfde. Veel kantoren worstelen ook regelmatig met het vraagstuk hoe zij andere diensten kunnen aanbieden aan hun klanten. Maar is uw ‘winkel’ niet even rommelig, is het duidelijk waar uw organisatie nu voor staat? En hoe zit het met verleiding, wat doet u daaraan? Als er geen plek is voor de middenmoot, geldt dat dan ook niet voor een accountantskantoor? Is het niet zo dat onze klant steeds minder bereid is om te betalen voor de middenmootdienstverlening (lees: jaarrekening en administratieve dienstverlening) en wil hij juist voor een goed advies wel betalen? Dan moet u die diensten niet te veel met elkaar vermengen. En differentieert u in klanten of geeft u dezelfde dienstverlening aan een prijskoper als aan een klant die veel advies wenst? Bent u dan niet de HEMA en de Bijenkorf ineen, of – nog erger – net zo diffuus als V&D?
Nee, het businessmodel van V&D is wat mij betreft ten einde. En als u nog te veel middle of the road bent, moet u zich ook zorgen gaan maken. Ik denk zelf veel meer aan hoe we concepten als Uber of AIRBNB in de accountancy kunnen gaan toepassen.
Geef een antwoord