Wellicht heeft uw relatie ook het bericht van donderdag 20 augustus gelezen dat ongeveer 150.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen, terwijl ze daar helemaal geen recht op hebben. En vragen nu aan u hoe dat zit en wat te doen.
Waar gaat het om?
In tegenstelling tot vroeger worden arbeidsongeschikten niet meer periodiek herkeurd door het UWV. Dat gebeurt alleen als het UWV daartoe aanleiding ziet of op verzoek van de werkgever. Volgens Wim van Pelt, de voorzitter van de vakbond van de verzekeringsartsen (Novag) levert dat veel te weinig herkeuringen op waardoor 150.000 mensen ten onrechte een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen.
Een paar vragen
Het UWV is onderworpen aan een rechtmatigheidstoets. Dat wil zeggen dat uitkeringen rechtmatig moeten worden toegekend. Hoe is dit te rijmen met dit bericht? Om wat voor soort situaties gaat? Hoeveel onnodige lasten worden bij werkgevers neergelegd? En de belangrijkste: wat moeten werkgevers doen?
De antwoorden
Het probleem is dat het UWV maar een beperkte capaciteit heeft om herkeuringen uit te voeren. Zo zullen er dit jaar 32.000 beoordelingen plaats vinden, wat volgens Wim van Pelt veel te weinig is. Veel arbeidsongeschikten worden namelijk helemaal niet herkeurd. Dat kan betekenen dat inmiddels herstel heeft plaatsgevonden, terwijl de uitkering op het oude niveau doorloopt. Zo wordt het voorbeeld genoemd van iemand die eenmalig een operatie moet ondergaan, vervolgens revalideert en op enig moment weer volledig arbeidsgeschikt is.
Werkgever betalen uiteindelijk de rekening
Werkgevers financieren de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen via premies van het UWV of betalen de uitkeringen zelf als ze eigen risicodrager zijn. In dat laatste geval wordt een private verzekering gesloten en betalen ze daarvoor een premie. Meer arbeidsongeschiktheidsuitkeringen betekent een hogere premie bij het UWV of bij de verzekeraar.
Wat te doen?
Het meest effectief is het voorkomen van arbeidsongeschiktheid door een actief verzuim- en re-integratiebeleid. Als dat niet lukt, is het verstandig dat de werkgever laat beoordelen of bezwaar moet worden gemaakt tegen de arbeidsongeschiktheidsbeschikking. Heeft de werkgever te maken met premiedifferentiatie, dan is het verstandig om te laten beoordelen of de premie wel juist is vastgesteld. Het UWV maakt daarbij namelijk regelmatig fouten. Als een arbeidsongeschiktheidsuitkering eenmaal is toegekend, ligt de re-integratieverantwoordelijkheid bij het UWV. De werkgever staat dan “buiten spel”. Als eigen risicodrager heeft de werkgever daarentegen zelf de regie bij re-integratie en kan zich laten bijstaan door gespecialiseerde partijen en/of de verzekeraar. Tijdens het re-integratieproces zal duidelijk worden wanneer het zinvol is om een herkeuring aan te vragen.
Geef een reactie