Onlangs zijn de eerste twee voorbeeldcontracten uit het stelsel van modelovereenkomsten gepubliceerd. Uit de tekst van deze overeenkomsten blijkt dat de mogelijkheid om een vrijwaring te ontlenen aan deze modellen vervalt als in het contract niet expliciet wordt verwezen naar de modelovereenkomst.
Dat schrijft Rendement.
De Wet deregulering arbeidsrelaties vervangt de VAR. Dit is nodig om de balans in de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer te herstellen en daarmee de handhavingsmogelijkheden te verbeteren. De huidige Verklaring arbeidsrelatie schiet volgens staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, hierin tekort. De beoogde ingangsdatum van de wet DBA is 1 januari 2016. In eerste instantie zou de ‘Beschikking geen loonheffingen’ in de plaats van de VAR komen. Dat gaat dus niet door. Wel gaat de Belastingdienst overeenkomsten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers beoordelen. Daarmee kunnen opdrachtgever en -nemer toch zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie krijgen.
Belangenorganisaties van opdrachtgevers en van opdrachtnemers, individuele opdrachtgevers of hun intermediairs kunnen overeenkomsten aan de Belastingdienst voorleggen. Inmiddels zijn twee voorbeeldovereenkomsten op de site van de Belastingdienst gepubliceerd. Er kan pas een vrijwaring aan de modelovereenkomst worden ontleend als de volgende verwijzing in het contract opgenomen wordt: ‘Deze overeenkomst is gelijkluidend aan de door de Belastingdienst op (datum) onder nummer X beoordeelde overeenkomst.’ De goedkeuring is vijf jaar geldig. Wetswijzigingen en jurisprudentie kunnen er echter voor zorgen dat de verleende goedkeuring op een eerder moment vervalt.
Geef een reactie