Hof Amsterdam heeft een door de ABN AMRO verstrekte renteswap vernietigd, omdat een vastgoedondernemer het complexe financiële product nooit zou hebben afgenomen als hij de precieze voorwaarden hiervan had begrepen. Het arrest kan grote consequenties hebben.
Renteswaps zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak gebruikt worden om de risico’s van een stijging van de rente af te dekken. Banken hebben bij het verstrekken van deze producten in het verleden vaak een te gunstig beeld gegeven van de risico’s. Sommige bedrijven komen hierdoor nu in de problemen.
De ondernemer heeft zich in 2007 tot ABN AMRO (destijds nog Fortis Bank Nederland N.V.) gewend voor de financiering van de aankoop van een tot opvanghuis voor kinderen te verbouwen zorgboerderij. De bank en de ondernemer sluiten een kredietovereenkomst en ook wordt een renteswapovereenkomst afgesloten voor € 15 miljoen met een looptijd van vijf jaar. De ondernemer was in de veronderstelling dat bij de renteswap een vaste rente hoorde, maar in de praktijk bleek dat ABN AMRO ook opslagen in rekening kon brengen.
Het is volgens organisatie MKB-Claim voor het eerst dat de rechter een dergelijke vorm van dwaling toewijst. Het gaat nog om een tussenvonnis, maar het hof heeft al wel aangegeven dat het door de ondernemer gevorderde bedrag van dik 2 miljoen euro toewijsbaar is. Beide partijen krijgen nu de gelegenheid om samen een regeling overeen te komen.
Consequenties
Volgens MKB-Claim kan het arrest grote consequenties hebben, omdat ‘alle renteswaps van alle banken in potentie onder dit arrest vallen’. Alle renteswaps kunnen op deze grond vernietigd worden, stelt de organisatie. Volgens MKB-claim ligt het voor de hand dat banken ook in andere gevallen met hogere vergoedingen over de brug moeten gaan komen, dan tot nu toe het geval was.
ABN Amro zegt de conclusies van het hof te bestuderen. De bank, die later deze week zijn rentree op de beurs maakt, onthoudt zich verder van commentaar.
Bron: ANP/Rechtspraak.nl
Geef een reactie