De Belastingdienst heeft een aantal voorbeeldbepalingen gepubliceerd die een rol spelen bij de beoordeling van de fiscus of een overeenkomst wel of geen echte dienstbetrekking is.
De voorbeeldbepalingen kunnen vergeleken worden met de bepalingen in eigen overeenkomsten. Zo kan een opdrachtnemer zelf inschatten of de opdrachtgever wel of niet loonheffingen moet betalen. Dat wil nog niet zeggen dat dit oordeel ook het oordeel van de Belastingdienst is. Om die zekerheid te krijgen, dienen de voorbeeldovereenkomsten voorgelegd te worden aan de fiscus.
De VAR gaat waarschijnlijk verdwijnen per 1 april 2016. Opdrachtnemers kunnen dan geen VAR meer aanvragen. In de tussentijd is er eenovergangsregeling.
In 1e instantie zou de ‘Beschikking geen loonheffingen’ in de plaats van de VAR komen. Dat gaat niet door. In plaats daarvan kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers gebruikmaken van overeenkomsten die door ons zijn opgesteld of beoordeeld. Daarmee hebben zij zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie. De Tweede Kamer heeft hiervoor het voorstel voor de ‘Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ goedgekeurd. De Eerste Kamer heeft dit voorstel nu in behandeling.
Geef een antwoord