Om te kunnen ondernemen, heeft u financieel vermogen nodig; het werkkapitaal. Uw werkkapitaal is van essentieel belang om de continuïteit van de bedrijfsvoering te kunnen waarborgen.
U heeft het werkkapitaal bijvoorbeeld nodig om inkopen te doen, om de tijd te kunnen overbruggen indien debiteuren te laat betalen, salarissen en vakantiegeld uit te betalen of om uw inventaris en voorraden te verzekeren. Kortom, werkkapitaal is het vermogen dat nodig is om omzet te kunnen genereren. Maar wat is nu precies de kapitaalbehoefte om de start of groei van uw onderneming te kunnen financieren?
- Allereerst maakt u een begroting van de te verwachten omzet en kosten van uw bedrijfsactiviteit: de exploitatiebegroting. De exploitatiebegroting heeft tot doel om het bruto berijfsresultaat te bepalen. Ervan uitgaande dat het maken van winst noodzakelijk is om de continuïteit van uw bedrijf te kunnen waarborgen, zal er onder de streep een positief bedrag uit moeten komen dat voldoende investeringsruimte laat om te kunnen groeien. De op de exploitatiebegroting vermelde bedragen dienen exclusief BTW te zijn.
- Uiteraard wilt u ten alle tijden weten hoe u er financieel voorstaat. Hiertoe dient de liquiditeitsbegroting, een kasstroomoverzicht dat laat zien hoeveel geld er, inclusief BTW, binnenkomt en uitgaat. De liquiditeitsbegroting geeft inzicht in de grootte van het vermogen, het werkkapitaal, dat nodig is om te kunnen ondernemen. De liquiditeitsbegroting stelt u als volgt vast: Breng het saldo van inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode (meestal een jaar) in mindering op het beginsaldo. U ziet vervolgens of u te maken heeft met een kasoverschot of een kastekort.
- Om inzicht te krijgen in het vermogen dat u minimaal nodig heeft om te kunnen starten (of groeien), dient u een investeringsbegroting op te stellen, een overzicht van alle investeringen die u voor uw bedrijf denkt te doen. Hierbij maakt u onderscheid tussen bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar, en bedrijfsmiddelen die korter dan een jaar bedrijfsmatig worden ingezet. Hiertoe kan de investeringsbegroting onderverdeeld worden in vaste- en vlottende activa.
Door de grootte van het werkkapitaal dat uit de liquiditeitsbegroting naar voren komt te combineren met het resultaat uit de investeringsbegroting (de eenmalig grote uitgaven voor investeringen), verkrijgt u inzicht in de kasstroombehoefte voor een bepaalde periode. Tel daar een zekerheidsmarge tot 20% bij op voor incidentele kosten, en u verkrijgt een aardige inschatting van de kapitaalbehoefte in een bepaalde periode.
Werkkapitaaloptimalisatie
Bovenstaande drie stappen verschaffen u inzicht in het werkkapitaal. Inzicht is van essentieel belang als u optimalisatie van uw werkkapitaal nastreeft en daarmee ook maximalisatie van uw winst. Verder is het belangrijk dat u planmatig te werk gaat. Hierbij is het belangrijk dat:
- U let op de kosten van het werkkapitaal.
- U een plan opstelt waarbij voorraden, debiteuren en crediteuren holistisch (in onderlinge samenhang) worden beheerst. Hierdoor worden zaken als proceskosten en vermogensbeslag geoptimaliseerd.
Wij vertellen u graag, welke rol factoring in uw streven naar werkkapitaaloptimalisatie kan spelen.
CashFlex Factoring | T: 026-7630799 | E: service@cashflex.nl | www.cashflex.nl
Geef een reactie