De Nederlandsche Bank ziet zichzelf als de juiste partij om toezicht te houden op de trustsector. Dit ondanks het gegeven dat er dertien jaar achtereen dezelfde tekortkomingen bij deze financiële dienstverleners zijn geconstateerd, volgens DNB-toezichthouder Willemieke van Gorkum.
Zij is donderdag gehoord door de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking. De Nederlandse trustsector speelt internationaal een prominente rol in de constructies als bestuurder en administrateur van zogenoemde ‘doelvennootschappen’, rechtspersonen die voor een bijzonder doel in Nederland worden opgericht. Van Gorkum is bij DNB verantwoordelijk voor het toezicht op de sector. Volgens haar oefent DNB vooral risicobepaald toezicht uit op de kantoren, er hoeft naar haar idee ‘niet voor elk muizenhol een val.’ Zij erkende dat er nauwelijks verschil is tussen kantoren die wel en niet een keurmerk hebben, dus het zelfreinigend vermogen is nog niet heel groot. Het aantal kantoren met een ‘high risk apetite’ die de randjes opzoeken, neemt over de hele linie nauwelijks af.
Cliëntonderzoek
De onderzoekscommissie verbaasde zich er zichtbaar over dat een groot deel van de trustkantoren dertien jaar na invoering van de Wet toezicht trustsector (Wtt) tekortschiet bij de uitoefening van wettelijke taken. De belangrijkste omissies betreffen het verplichte cliëntonderzoek, evenals het monitoren van transacties zodra klanten zijn geaccepteerd. Trustkantoren vinden het al gauw goed en vragen niet door, aldus Van Gorkum. Vermoedelijk uit commerciële overwegingen. ‘De sector zal zichzelf moeten transformeren’, aldus Van Gorkum. Vooralsnog blijft DNB erbij dat uit dat het zelfreinigend vermogen van de sector beter zal gaan werken, zeker als er een nieuwe toezichtwet is. Verder zal DNB verder gaan met educatie door seminars en ‘handhaven en dialoog voeren’. Externe stimulansen doen volgens haar snel hun werk en leiden tot verbetering en verandering, ‘na zo’n trustseminar zien wij meteen een piek in het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties.’
Panama Papers
In de ochtend van de tweede zittingsdag kwamen twee van de vier Nederlandse journalisten die meewerkten aan de Panama Papers getuigen. Een van de conclusies uit de ochtendsessie was dat de kwaliteit van de adviseurs Nederland een populaire schakel in fiscale constructies maakt. Buitenlanders die hun rijkdom voor de fiscus in hun eigen land willen verhullen, maken gretig gebruik van constructies via Nederland. Redenen daarvoor zijn onder meer het flexibele Nederlandse vennootschapsrecht en de deskundigheid van Nederlandse fiscalisten, die in het buitenland zeer wordt gewaardeerd.
Geef een reactie