Vorig jaar gingen in Nederland 3775 bedrijven op de fles. Dat is een daling van 6,8% ten opzichte van 2017. Voor het eerst in tien jaar is het aantal faillissementen (ruim) onder de vierduizend gebleven. Dat meldt bedrijfsinformatiespecialist Graydon.
Net als voorgaande jaren zijn de meeste faillissementen aangevraagd binnen de groot- en detailhandel, namelijk 837. Dat is 0,3% van de gehele sector. Ook in de bouw- en financiële sector werden relatief veel faillissementen aangevraagd, respectievelijk 478 en 432. Naar omvang zijn de meeste bedrijven failliet gegaan in de sector water- en afvalverwerking. Met 0,6% failliete bedrijven was daar zelfs een lichte stijging te zien in het aantal faillissementen ten opzichte van vorig jaar.
Bodem bereikt
Ook in de sectoren onderwijs, cultuur, sport en recreatie en transport en logistiek is een stijging van het aantal faillissementen te zien. Maar verhoudingsgewijs bleef het aantal faillissementen in deze sectoren wel gelijk, wat betekent dat de sectoren zijn gegroeid. De grootste daling van het aantal bedrijven dat over de kop ging, was te zien in de vastgoedsector, bij energiebedrijven en in de zakelijke dienstverlening. Voor komend jaar verwacht Graydon dat het aantal faillissementen verder zal dalen, maar minder dan voorgaande jaren. De voorlopige bodem lijkt bijna bereikt.
Geef een reactie