Sommige ondernemers vallen buiten de boot bij de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) omdat ze een onderneming aan huis hebben of een afwijkende SBI-code hebben. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gaat in zijn Kamerbrief over uitbreiding van de noodsteun in op de situatie van die ondernemers:
Toelichting vestigingsvereiste
De regeling is bedoeld als tegemoetkoming van omvangrijke vaste lasten, anders dan personeelslasten. Daarom richt de regeling zich op ondernemers die daadwerkelijk beschikken over een fysieke vestiging of fysieke productiemiddelen, die los staan van de eigen woning, die essentieel zijn voor de uitoefening van de bedrijfsactiviteiten, en zorgen voor omvangrijke, periodiek terugkerende vaste lasten. Daarom moet de onderneming op een ander adres staan ingeschreven dan het huisadres. Echter, in sommige sectoren, bijvoorbeeld in de sfeer van persoonlijke dienstverlening, is sprake van significante bedrijvigheid vanuit de eigen woning door sommige ondernemingen, terwijl er daarnaast andere ondernemingen zijn met meer grootschalige dienstverlening vanuit een fysieke vestiging met omvangrijke periodieke vaste lasten, terwijl de ondernemer staat ingeschreven op het huisadres. Dit geldt bijvoorbeeld in de sectoren haarverzorging en schoonheidsverzorging, maar bijvoorbeeld ook voor de houder van een manege op het eigen erf. Om de ondernemers met omvangrijke periodieke vaste lasten in aanmerking te laten komen voor de TOGS, zal er van hen een aanvullende verklaring worden gevraagd, waaruit moet blijken dat de bedrijfsactiviteiten van de aanvrager een zekere minimale omvang hebben. Kappers waarbij de onderneming staat ingeschreven op een ander adres dan het woonadres, komen dus automatisch in aanmerking voor de tegemoetkoming, waar collega’s die ingeschreven staan op het huisadres pas in aanmerking komen als blijkt uit de verklaring dat zij omvangrijke bedrijfsactiviteiten hebben.
Daarnaast zijn er sectoren, waarbij het kenmerkend is dat ondernemers een fysieke inrichting of fysieke productiemiddelen hebben buiten de woning. Voor deze sectoren is zo’n minimale omvang geen noodzakelijk criterium. Een voorbeeld zijn de auto- en motorrijschoolhouders die veelal op hun huisadres geregistreerd staan maar omvangrijke lasten dragen voor hun lesvoertuig(en).
Op deze manier, met op de sector toegesneden criteria, en waar nodig een eigen DGBI / 20094755 verklaring van de ondernemer, wordt het oogmerk van de regeling bereikt met behoud van geautomatiseerde verwerking.
Beoordeling bij afwijkende SBI-code
Ondernemers die, op basis van hun hoofdactiviteit, menen in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een verkeerde SBI-code, kunnen dit melden bij RVO. RVO zal deze verzoeken dan per geval bekijken op redelijkheid en billijkheid, dan wel toetsen aan de economische activiteit waarmee de onderneming in het Handelsregister staat ingeschreven. Tegelijkertijd zullen er gevallen zijn die zich aan deze logica onttrekken. Ook zullen er aanvragen worden afgewezen, terwijl het gevoel naar toekenning uitgaat. Echter, de enige manier om zo veel mogelijk rechthebbenden in deze crisis snel van een tegemoetkoming te voorzien, is deze geautomatiseerd, langs eenvoudige beslisregels toe te kennen. Individuele beoordeling is in de gegeven tijdspanne, en gezien de verwachte aantallen, geen haalbare kaart. Het kabinet hecht er zeer aan dat de tegemoetkoming bij de ondernemers terecht komt die er recht op hebben. Daarom zal er achteraf gecontroleerd worden of er geen misbruik is van de regelingen is geweest.
Tot slot moet worden opgemerkt dat deze tegemoetkoming dient om acute liquiditeitsproblemen als gevolg van het doorlopen van vaste lasten voor (mkb) ondernemers te verzachten. Wij beseffen en willen ook benadrukken dat enkel deze tegemoetkoming geenszins voldoende zal zijn om de gevolgen van de coronacrisis voor alle ondernemers te mitigeren. Het kabinet heeft tot een breed pakket aan maatregelen besloten om ondernemers en bedrijven op verschillende manieren te ondersteunen, met bijvoorbeeld een voorziening gericht op het doorbetalen van lonen aan werknemers, een regeling voor ZZP-ers, het vergemakkelijken van kredietverstrekking door de banken en de overige maatregelen zoals hierboven beschreven. Het is dus goed mogelijk dat ondernemers die weliswaar niet in aanmerking komen voor de TOGS, wel een beroep kunnen doen op andere regelingen.
geachte hr/mevr
mijn dochter is ruim 25 jaar nagelstyliste en heeft een eigen salon achter in de tuin van haar huurhuis.Deze salon heb ik 12 jaar geleden voor haar gebouwd,dit om de absurde hoge huur, voor een kleine ruimte te elimineren.de salon heeft een eigen ingang, keuken toilet en meterkast,dus vrijstaand van het huis, de investering kostte haar 18.000 euro.
Het vestigingsadres is dus hetzelfde als haar huisadres,dus heeft zij te horen gekregen dat zij niet in aanmerking komt voor die 4000euro,alsof zij geen kosten heeft en een omzet van 0 de komende maanden Wat is deze regeling toch asociaal,want ik kan er niet bij dat deze beroepen in de kou worden gezet
mvrgr Hemme Hoveling Jacobus van Waertstraat 54 1551 CL Westszaan
Ik heb een webshop en huur daarvoor bedrijfsruimte buiten de deur. Ik maak nog wel omzet maar een stuk minder dan voor de coronacrisis. Ondanks dat ik dus zowel thuis als een bedrijfspand moet zien te betalen, kom ook ik niet in aanmerking voor deze regeling. De bbz aanvraag duurt 10 werkdagen, ik hoop dat ik daar eind deze week iets van verneem. Maar dit dekt hooguit een deel van de vaste lasten thuis.
De Togs regeling €4000,- geldt met diverse voorwaarden als tgenmoetkoming van vaste lasten zoals huur e.d. en niet voor omzetverliezen of investeringen.Uw dochter kan zich wel melden bij het ondernemers-loket voor een tijdelijke Bbz uitkering als ze geen of minder inkomen heeft.
In de brief aan de 2e Kamer staat over ondernemers waarbij het vestigingsadres ook het woonadres is: Om de ondernemers met omvangrijke periodieke vaste lasten in aanmerking te laten komen voor de TOGS, zal er van hen een aanvullende verklaring worden gevraagd, waaruit moet blijken dat de bedrijfsactiviteiten van de aanvrager een zekere minimale omvang hebben.
Wat verklaar je dan? Kortom, wat is een zekere minimale omvang?
Geachte,
Hoe zit het met Nederlandse ondernemers die hun zaak in Nederland hebben maar in het buitenland wonen( België, Duitsland etc)? Wij zijn grensarbeiders zzp’ers). Wij kunnen geen Bbz aanvragen). Komt er een verandering voor dit issue?
Goede dag
Ook ik heb een massagepraktijk aan me woonadres. Ik ben me zelf niet bewust van die 1225 uren die ik moet maken. Mijn inkomen en uitgaven zijn voldoende om een levensvatbaar bedrijf te hebben. Ik ben alleenstaande. Waarom kom ik niet in aanmerking voor ondersteuning ?
‘Om de ondernemers met omvangrijke periodieke vaste lasten in aanmerking te laten komen voor de TOGS, zal er van hen een aanvullende verklaring worden gevraagd, waaruit moet blijken dat de bedrijfsactiviteiten van de aanvrager een zekere minimale omvang hebben.’ Wanneer ik in de aanvraag het vakje van een fysieke vestiging niet aan vink kan ik niet eens doorgaan met de aanvraag. Hoe moet ik de aanvraag dan indienen met die aanvullende verklaring?
Ik ben massagetherapeute met een HBO medische vereiste opleiding en klanten die uit aanvullende zorgverzekering werden gecompenseerd. Net 2019 verhuist en dure nieuwe praktijkruimte met eigen fysieke gerealiseerd en op 8 februari geopend, maar nu van bruto 4000 per maand naar 0,00 maar wel de vele onkosten die doorlopen, bovendien waarschijnlijk gezien de 1,5m afstand regel nog lang niet weer 25 personen per week kunnen behandelen, maar waar moet de hypotheek die vorig jaar op 2 inkomens is aangegaan dan van worden betaald ??? Nu al van opgebouwde pensioenpotje moeten gebruiken.