Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën ziet af van het plan van zijn voorganger Snel om de box 3-heffing vanaf 2022 fors aan te passen. Het plan stuit op grote bezwaren, omdat het spaartegoeden ontziet maar een hoog fictief rendement oplegt aan beleggen. ‘Dat wordt juridisch snel kapotgeschoten’, zei Vijlbrief dinsdag in de Tweede Kamer.
Nieuw voorstel
De staatssecretaris kondigt aan deze zomer een simpeler voorstel te zullen doen voor aanpassing van de vermogensrendementsheffing dat kleine spaarders en beleggers “in hoge mate ontziet”. Vijlbrief wil daarbij de individuele heffingsvrije voet die nu nog €31.000 is aanzienlijk verhogen. Een belasting van het reële rendement, zoals de Kamer wil, acht hij voor de fiscus onuitvoerbaar.
Snel stelde in september vorig jaar een hervorming van de box 3-heffing voor waardoor ongeveer 1,35 miljoen mensen geen belasting meer zouden betalen over hun spaargeld in box 3. Nu betalen nog 2,9 miljoen mensen deze belasting. De eerste 440.000 euro zou volgens dat plan voor mensen met alleen spaargeld belastingvrij worden.
Compensatie
Vijlbrief wil tot ongenoegen van regeringspartijen VVD en CDA ook deze zomer pas reageren op het juridisch advies over de toepassing van de vermogensrendementsheffing. Belastingplichtigen die in 2013 en 2014 minder dan 1,2% rendement behaalden over hun vermogen in box 3 moeten gecompenseerd worden, raadde de parlementair advocaat vorig jaar aan in een advies aan de Tweede Kamer.
Lees hier alles op Accountancy Vanmorgen over de vermogensrendementsheffing.
Bron: FD
________________________________________________________________________________________________________________________________
Jan van Keulen zegt
Het is triest dat het onvermogen van de belastingdienst bepalend is voor een eerlijke belasting heffing. Zolang we meer belasting betalen dan rente over spaargeld wordt de belasting betaler nog steeds willems en wetens benadeeld
Roelof Stark zegt
Goed nieuws en een wijs besluit van Financien(Vijlbrief). Het voorstel van Snel deugde fiscaal van geen kant. Was het nog veel beter om de huidige regeling te handhaven. En het gaat om een belasting naar een fictief rendement op vermogen. De huidige regeling is oke in internationaal vergelijk. Ik heb die roep naar belasting op reëel rendement nooit begrepen. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Niveau spaarrentes kent u. Mijn beleggingen doen dit jaar -15 %. Geen reden om straks een proces tegen de Staat te beginnen dat ik zwaar wordt benadeeld als ik toch een fictief positief rendement mag aftikken.
Peter zegt
Domme reactie. Kijk waar we nu staan met box3 nog steeds geen steek verder. De vrij voet geeft een voordeeltje van max 106 volgens opgave Raad van State en de heffing zelf wordt verhoogd naar 31%. Spaar je alleen dan ben je helemaal de klos, de heffing kan bij substantieel spaargeld oplopen tot 600% tov de ontvangen spaarrente. Pure onteigening en de kamer doet er praktisch niets aan behalve roepen dat het niet eerlijk is.
Frans van der Kruijs zegt
He is in en in triest dat je als belastingplichtige opgelicht wordt door je eigen overheid. En niet een keer, maar keer op keer..
Leonardo Zuid zegt
Het gidsland Nederland is als enige land ter wereld niet in staat om het draagkrachtbeginsel te hanteren en de echte rendementen en vermogenswinsten te belasten. Wat mij betreft een reden om de alle leidinggevenden van de Belastingdienst van secretaris-generaal tot aan de teamleiders te ontslaan wegens diploma-vervalsing en incompetentie. Wanneer 192 VN-leden systemen hebben die wel deze rendementen belasten en geen bronnenfictiestelsel toepassen, moet je eens bij jezelf afvragen wie het nou bij het rechte eind heeft? Eenzelfde situatie heeft bestaan met ons huwelijksgoederenregime. Een misplaatst exceptionalisme gebaseerd op zelfoverschatting en morele betweterigheid.
De voormalige landen van het Oostblok moesten allemaal belastingsystemen invoeren en kunnen als voorbeeld dienen voor redelijk simpele systemen die belasten naar draagkracht. Slovenie kent twee boxen. Eentje voor actieve inkomen op netto basis, en eentje voor passief inkomen inclusief vermogenswinsten op bruto basis. In box 1 geen aftrekposten, behoudens volgens commerciele winstberekening. Vermogenswinst eigen woning is na 20 jaar vrijgesteld. Het is allemaal niet zo moeilijk, tenzij je de departementen politiseert en een lobbycratie invoert. Nederland is inderdaad een gidsland. In geldverspilling, ondoelmatigheid, onrechtvaardigheid en zalvende kletspraat.
Berend Katoele zegt
Het is toch te gek voor woorden dat je meer belasting betaalt dan je ontvangt op spaartegoeden. Pure diefstal van de overheid. Inkomen wat niet wordt behaald en toch wordt belast !!
Jeanne zegt
Ja,belastingdienst.
Hoe moeilijk kan het zijn bij spaarbank geld gestald?
Gewoon heffing op verkregen rente. Niet meer niet minder.
h gijsbers zegt
wat een slechte mensen heel dat kabinet ze liegen alles bij elkaar en belasting vragen over nooit verkregen geld dan ben je een dief en dat is strafbaar dus voor de rechter en een eerlijk belasting systeem.