De Hoge Raad doet pas op zijn vroegst in augustus uitspraak over de herstelwet voor de box 3-belasting, zo weet het FD te melden. Eerder werd aangenomen dat het hoogste rechtsorgaan deze maand met een oordeel zou komen.
In het veelbesproken kerstarrest oordeelde de Hoge Raad dat de in 2017 ingevoerde box 3-heffing op basis van forfaitair rendement geen stand kan houden en dat in feite alleen over het werkelijke behaalde rendement belasting moet worden geheven. Maar nadat Financiën met een besluit kwam om rechtsherstel te bieden, was nog altijd een forfaitaire heffing over het box 3-vermogen van kracht.
Wat is werkelijk rendement?
De vraag is nu wat precies ‘werkelijk behaald rendement’ is. Aan de hand van een aantal procedures zou de Hoge Raad een oordeel vellen en er zijn al een aantal adviezen, doorgaans gegeven door de advocaat-generaal, bekend. Daarin is onder meer aangegeven hoe het werkelijk behaalde rendement dan bepaald moet worden. Dat omvat onder meer het uitdrukken van het werkelijke rendement in nominale termen, het maken van de vergelijking over alle vermogensbestanddelen, het negeren van verliesverrekening tussen jaren, en het meenemen van ongerealiseerde waardemutaties en relevante kosten.
Als bezwaarmakers gelijk krijgen en volledig gecompenseerd moeten worden op grond van de oude forfaitaire heffing, gaat dat de staat ongeveer vier miljard euro kosten. Is de tijdelijke regeling ook niet toereikend in de ogen van de Hoge Raad, dan zou de rekening nog eens enkele miljarden hoger kunnen uitpakken.
Ton Leijten zegt
Belastingplichtigen mogen (moeten) ervan uit kunnen gaan dat de overheid naar eer en geweten belasting heft over inkomen. Over rente en dividend moet belasting betaalt worden. Maar als er belasting over niet genoten dividend of rente wordt geheven is dit op zijn minst zeer bedenkelijk.
Wat nog bedenkelijker is dat deze onterechte belasting niet wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. De belastingbetaler in deze is op zijn minst gezegd gewoon bestolen. En gestolen geld moet gewoon terug, zo simpel is dat.
De allelei rechtzaken etc. hiervoor nodig zijn is te idioot voor woorden, de kosten hiervan mag de belastingbetaler ook weer ophoesten. De politiek laat ook in deze verstek gaan in een zichzelf democratisch noemend land.
Johan Knol zegt
Hoe zit het met het vermogen in de pensioenfondsen??
Marcel zegt
Grote vraag is of de belangenorganisaties naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaan mocht de Hoge Raad negatief beslissen.
De Hoge Raad zou dan beslissen dat de Vermogensrendementsheffing niet strijdig is met het EVRM, want men heeft geen bezwaar gemaakt…
Nederland zou dan wel een beetje voor gek staan…