Het kabinet trekt 2,8 miljard euro uit om circa 60.000 spaarders te compenseren die bezwaar hebben gemaakt tegen te hoge belastingheffingen op hun vermogen. Het gaat om de mensen die al door de Hoge Raad in het gelijk zijn gesteld. Zij krijgen de compensatie voor 4 augustus automatisch uitbetaald.
De Hoge Raad stelde in december dat de zogenoemde spaartaks in strijd was met de wet. Er werd gerekend met een fictief rendement op het spaargeld, dat hoger was dan de werkelijke rente, Daardoor kregen spaarders een te hoge aanslag over hun vermogen in box 3. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het kabinet nu besloten om de groep mensen die gelijk heeft gekregen, te compenseren.
Later besluit over rest
Over de mensen die ‘te laat’ of geen bezwaar hebben gemaakt, wordt voor het einde van dit jaar besloten. Het kabinet wacht een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad af, die gaat over de vraag of ook deze spaarders rechtsherstel moeten krijgen. Staatssecretaris Van Rij verwacht die uitspraak binnen zes maanden. Compensatie van alle box-3-spaarders kan de schatkist maximaal 12 miljard euro gaan kosten, bleek eerder.
Spaarvariant
Vanaf volgend jaar wil het kabinet gaan werken met een ‘spaarvariant’, die specifiek geldt voor spaargeld en niet voor ander vermogen in box 3. Mensen worden dan belast op basis van de actuele spaarrente, die de laatste jaren op of net boven de 0 procent lag. Dat plan wordt nu uitgewerkt en zal op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer gaan.
Kamerbrief over rechtsherstel en overbruggingswetgeving box 3
Willem Sander van Beijnum zegt
Als niet beleggende spaarder maakte ik bezwaar mij beroepend op rechtsherstel
conform het arrest van de Hoge Raad d.d. 24-12-2021 in januari 2022 tegen de
aanslagen over 2017 t/m 2020.
piet zegt
Geachte heer van Beijnum,
Goed dat u alsnog gereageerd heeft op de feitelijke misleiding door de Belastingdienst.
Van omstreeks 2013 speelt e.e.a. al. Hierbij het dringende advies uw bezwaar alsnog opnieuw in te dienen wegens een “NIEUW FEIT”. Het nieuwe feit principe komt voor in de belastingwetgeving. Het geeft de belastingdienst het recht op oude (vervallen) zaken terug te komen indien daar toe aanleiding is. Dat is de “wegens nieuw feit” legalisering.
De uitspraak van de Hoge Raad voldoet aan dat gegeven van een nieuw feit/vertrekpunt.
Ik vrees dat uw bezwaar op de grote hoop gaat wegens tijdoverschrijding omdat u niet binnen 6 weken na uw definitieve bezwaar beroep hebt aangetekend middels een bezwaarschrift.
Ik ben geen jurist maar een teleurgestelde belastingbetaler wegens falen door de dienst.
Zelfs op mijn aangetekende brieven werd niet gereageerd. Daarom stuur ik mijn bezwaren aangetekend rechtstreeks naar het min. v Financieen -korte Voorhout 7 te Den Haag alsmede meldt ik tnv de staatssecretaris .. (belastingdienst). Ook mijn gewone brief wordt sindsdien uiterst correct beantwoord. Een melding van ontvangst alsmede wat ze er mee doen/aansturen enz.
mvg, piet
D.C. Uilken zegt
Ik heb in januari j.l. alsnog bezwaar ingediend over de jaren 2018, 2019 en 2020.
Daarin vermeldde ik dat ik niet op tijd bezwaar indiende omdat het TOEN een wettelijke regeling was. Echter na de uitspraak van de Hoge Raad is er prake van een NIEUW FEIT en mijn inkomsten uit box 3 voor 100% uit banktegoeden bestond.