Doen waar je goed in bent én waarvan je gelukkig wordt, dat is het streven van accountants- en advieskantoor Bentacera. Sinds 2016 ondersteunt het kantoor medewerkers met een Talenten Motivatie Analyse (TMA). ‘Niet iedereen loopt te koop met zijn sterke kanten’, zeggen Jelmer Bosma en Sanne Rikst Reijenga.
Dat er binnen accountants- en advieskantoor Bentacera volop ruimte is om jezelf te ontwikkelen, daarvan is Jelmer Bosma het voorbeeld. Vijftien jaar geleden kwam hij binnen als stagiair en hij groeide sindsdien door tot AA-accountant en belastingadviseur. Sinds drie jaar is hij manager en geeft hij – samen met nog twee collega’s – leiding aan de samenstelpraktijk in Drachten. ‘Als je je ambities uitspreekt, dan kan hier heel veel. Bentacera vindt het belangrijk dat collega’s doen wat ze leuk vinden’, vertelt Bosma. Ook collega Sanne Rikst Reijenga heeft die ervaring. Ze trad in dienst als junior HR-adviseur om ondernemers te ondersteunen op het gebied van personeel en salaris. ‘Maar ik ontdekte dat ik het leuker vind om met collega’s te werken dan met klanten.’ Bij Bentacera kon ze die switch maken; Reijenga is nu het aanspreekpunt op P&O-gebied voor een aantal vestigingen. Naast de mogelijkheid om door te groeien, noemen Reijenga en Bosma de open cultuur en gezelligheid als pluspunten van het kantoor.
Werken in buitenland
Bentacera ontstond in 2013 na een fusie tussen de twee kantoren Bent en Acera. De organisatie telt bijna 300 specialisten, die ondernemers ondersteunen op het gebied van accountancy, fiscale en bedrijfsadvisering, personeelsbeleid, fusie en overname, financiële planning of internationaal zakendoen. Doordat Bentacera lid is van Kreston Global, een internationaal netwerk van accountants- en advieskantoren, kunnen medewerkers voor bepaalde tijd in het buitenland werken. Met zeven vestigingen is Bentacera, dat 100 jaar bestaat, actief in Friesland en sinds kort ook in Groningen.
Sterke kanten
Bentacera heeft sinds 2016 een tool die helpt een beeld te krijgen van iemands persoonlijkheid. Iedereen die bij Bentacera in dienst treedt, wordt gevraagd een vragenlijst met stellingen in te vullen.
Jelmer BosmaMet deze Talenten Motivatie Analyse (TMA) krijgt de organisatie een beeld van de sterke kanten, valkuilen en drijfveren van deze professional. ‘Met de TMA kunnen we als organisatie beoordelen waar medewerkers blij van worden en op welke vlakken we kunnen ondersteunen in het persoonlijk ontwikkelingstraject’, vertelt Reijenga. ‘Tachtig procent van de collega’s is bezig met vakinhoudelijke ontwikkeling. Ze volgen een opleiding of een werken-lerentraject. Voor vaktechniek is hier van oudsher genoeg aandacht. Het ontwikkelen van soft skills is onderbelicht.’ Met de TMA wordt hier wel op ingespeeld. ‘Voor elke professional is het mogelijk bepaalde soft-skillstrainingen te volgen.’ De TMA helpt ook bij de werving & selectie. Als je op teamniveau weet dat bepaalde competenties zijn ondervertegenwoordigd, dan kun je een recruiter vragen daarmee bij nieuwe medewerkers rekening te houden. Het staat vaak niet op het cv, maar tijdens een sollicitatiegesprek kan er wel extra op worden gescreend.
Planmatig werken
Vooral ook voor leidinggevenden is het belangrijk te weten welke kwaliteiten iemand heeft, maar ook wat iemands valkuilen zijn. ‘Je kunt er rekening mee houden binnen het team en de collega behoeden voor zijn eigen valkuilen’, zegt Bosma. ‘Van een nieuwe collega kun je zijn of haar persoonlijkheid vaak moeilijk inschatten. De TMA biedt houvast. ‘Stel dat iemand van nature minder op de voorgrond treedt, dan kun je in een teamoverleg vragen wat zijn of haar mening is. Een introverte professional heeft vaak wel de kennis, maar durft die minder snel uit te dragen.’ Met de TMA weet Bosma ook welke drijfveren een collega heeft. ‘Als blijkt dat iemand graag naar buiten wil, kun je ze vaker naar een klant sturen. Zo geven we collega’s de verantwoordelijkheden waarvan ze zelf het gelukkigst worden.’
Kwetsbaar opstellen
Sanne Rikst ReijengaBosma en Reijenga weten uit eigen ervaring, maar ook van collega’s, dat de uitkomst van de TMA heel herkenbaar is. Dat de persoonlijkheid door een onafhankelijk bureau wordt geanalyseerd, is vooral ook belangrijk om persoonlijke kwaliteiten bespreekbaar te maken. ‘Niet iedereen loopt te koop met zijn sterke kanten. Zeker nuchtere Friezen niet’, zegt Reijenga lachend. ‘Uit mijn TMA bleek dat ik heel gestructureerd ben; dat wist ik wel van mezelf, maar dat ga ik niet van de daken schreeuwen.’ Andersom geldt het ook voor iemands ontwikkelpunten. ‘Mensen weten vaak wel waarin ze zich zouden kunnen verbeteren, maar dat durven ze niet altijd op tafel te leggen. Het betekent dat je je kwetsbaar moet opstellen en dat vergt moed.’ Vaak ervaren collega’s de TMA als iets spannends. Dat is logisch; ze zijn net in dienst als ze met hun leidinggevende en de externe adviseur een gesprek hebben over hun sterke maar ook minder sterke punten. ‘Maar het is niet nodig’, verzekert Bosma. ‘De leidinggevende en de externe adviseur weten de collega op zijn gemak te stellen. Hij of zij wordt er niet op afgerekend, het helpt deze collega juist om zijn werk beter te kunnen doen.’ Op de werkvloer leeft de TMA. Er wordt volgens Reijenga vaak over gesproken. ‘Het is onderling een middel om elkaars goede en minder goede kanten op een opbouwende manier te benoemen.’
Tekst: Ellis Bloembergen
Deze bijdrage komt uit de AV-Top 50. Dit magazine is verschenen in december 2022. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av4-2022-AV-Top50/.
Geef een reactie