Hoewel het geen familiebedrijf meer is, lijkt het team van Schuiteman nog altijd een grote familie te vormen. Het top 50-accountantskantoor is er ondanks zijn sterke groei in geslaagd de eigen cultuur te behouden.
Naarmate accountantskantoren groeien, dreigt de oorspronkelijke cultuur verloren te gaan. Dat lijkt vooral onvermijdelijk na fusies of overnames.Maar niet bij Schuiteman, opgericht in 1968 in Voorthuizen en inmiddels met zes vestigingen actief in Midden-Nederland. “Toen ik hier bijna vijf jaar geleden binnenkwam, voelde ik mij meteen welkom. Ik kreeg alle ruimte om mijn plek te vinden. Je voelt je niet geremd om met ideeën te komen, want iedereen leert hier van elkaar”, zegt HR-manager Geralda van de Biezen. “Dat is eigenlijk altijd zo geweest, begreep ik later. Betrokkenheid, saamhorigheid en onderling vertrouwen zitten in het dna van Schuiteman. De mensen die hier werken zijn begaan met elkaar. Deuren staan altijd open. En iedereen wordt gedreven door de ambitie om kwaliteit te leveren, uit loyaliteit aan de klant. Ik denk dat deze cultuur een erfenis is van het familiebedrijf dat Schuiteman ooit was. Dat Schuiteman autonoom is gegroeid, heeft zeker bijgedragen aan het behoud van die cultuur.”
Goede match
Haar collega Wout-Jan van Middendorp is al zes jaar aan boord. Hij werkte eerst bij een top 4- accountantskantoor. “Samen met een groep collega’s kreeg ik bij Schuiteman de kans om de controlepraktijk van Audit & Assurance uit te breiden tot een volwaardige discipline. De lijnen zijn kort en het initiatief nemen, wordt aangemoedigd. Als je een goed idee hebt, zegt je coach: doe maar, laat maar zien. Je kunt dus echt iets betekenen voor het bedrijf.” Van Middendorp houdt zich, samen met Van de Biezen, ook bezig met werving en selectie van jonge assistenten. Zij hechten aan een goede match. “Wij voelen de plicht om van toegevoegde waarde te zijn voor de klant”, zegt Van Middendorp. “Ondanks onze onafhankelijke rol kunnen wij kritisch en constructief meedenken met een onderneming. Daarvoor zijn competente mensen nodig en daarnaar zijn we dan ook altijd op zoek.”
Kameraadschap
Het is een grote puzzel om te bepalen welke klanten groeien in de komende jaren en welke niet, en of er voldoende capaciteit is om die klanten te ondersteunen. De krapte op de arbeidsmarkt betekent niet dat Schuiteman minder selectief is in haar aannamebeleid. Natuurlijk is er veel aandacht voor het scouten van scholieren en ervaren professionals, onder meer met presentaties in eigen huis. Maar Schuiteman kiest bewust voor betrokken teamplayers. Het loyale personeelsbestand laat zien, dat medewerkers zich thuisvoelen bij Schuiteman. Het verloop is laag. Dat komt volgens Van Middendorp omdat er in sollicitatiegesprekken evenveel aandacht is voor iemands persoonlijkheid als voor zijn of haar vaardigheden. “Vorig jaar zijn we gecertificeerd als Great Place To Work. We scoren hoog op kameraadschap. Die eigenschap koesteren we.”
Talent
Om erachter te komen of iemand bij Schuiteman past, stellen Van de Biezen en Van Middendorp zich kwetsbaar op in het sollicitatiegesprek. Zij geven kandidaten de ruimte om hun wensen en verlangens kenbaar te maken. Van de Biezen licht dat toe met een voorbeeld: “We dagen hen uit om ons de vraag te stellen die ze eigenlijk niet durven te stellen. Dat is spannend. Je komt er snel achter of iemand het ondernemende, nieuwsgierige karakter heeft waarnaar we zoeken. Let wel: iedereen kan voor ons een talent zijn. Zolang je je maar eerlijk opstelt, bereid bent tot samenwerken en een beetje lef hebt. Elke nieuwe medewerker krijgt een buddy of coach die jou helpt met je ontwikkeling.”
Coaching
Van de Biezen stond aan de basis van het Talent-ontwikkelprogramma. Dit programma streeft persoonlijke ontwikkeling, groei en verbinding na. Iedere medewerker kan trainingen en cursussen volgen op het gebied van vaktechniek, talenten- analyse, coaching en persoonlijke competenties. Voor feedback en de ontwikkelcyclus is er een digitale tool, Treams. Starters krijgen bovendien een buddy of coach in de vorm van een ervaren collega, die hen wegwijs maakt in de organisatie. “Met je coach ga je leerdoelen opstellen en geef je verder vorm aan de ontwikkeling van jouw talent,” legt Van de Biezen uit. We blijven in verbinding om je doelen scherp te krijgen en te zorgen dat je alles hebt om succesvol te werken.”
Thuiswerken
Van de Biezen spreekt bewust niet over het beoordelen, maar over het ontwikkelen van medewerkers. “Wij zijn groot genoeg om jezelf in de breedte te kunnen ontwikkelen en klein genoeg om geen nummertje te zijn. Je krijgt vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. De menselijke factor is belangrijk. We zijn voor een goede werk-privébalans. Wil je een dagje thuiswerken of wat later beginnen, omdat je de kinderen naar school brengt, dan hoef je daarvoor niet een week van tevoren een verzoek in te dienen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je output. Ik voel die motivatie zelf ook. Een dag is voor mij geslaagd als we in teamverband een goed resultaat hebben weten te boeken. Ik zie het als mijn taak om mensen in de gelegenheid te stellen het beste uit zichzelf te halen en de business te ondersteunen.”
Deze bijdrage komt uit de eerste editie van het AV-magazine met het thema Lifestyle en carrière. Dit magazine is verschenen in mei 2023. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av1-2023-lifestyle-en-carriere/
Geef een reactie