Leo Veldhuizen is manager audit en leidinggevende bij de serviceline Audit van Moore MTH in Lelystad en volgt nog een studie tot IT-auditor. Daarnaast is hij host bij BusySeasonTalks. Aan het eind van dit jaar hoopt hij zich te kunnen inschrijven als accountant.
In zijn vrije tijd was Veldhuizen jarenlang actief als scheidsrechter in de eerste en tweede klasse van het amateurvoetbal. Zo af en toe fluit hij nog wel eens een wedstrijd, maar tegenwoordig legt Veldhuizen zich vooral toe op het coachen van scheidsrechters die actief zijn in het zogeheten Ontwikkeltraject Scheidsrechters (OTS) van de KNVB. De Fries, die inmiddels in Dronten woont, voetbalde in zijn jeugd. Hij was daar naar eigen zeggen geen held in en stopte er daarom op een bepaald moment mee. Vanaf 2010 werd hij actief als scheidsrechter. “Ik woonde toen nog in Tijnje in Friesland, een klein dorp met 1500 inwoners. Je komt elkaar daar altijd wel tegen bij allerlei activiteiten. Al snel nadat ik was gestopt met voetballen werd me dan ook gevraagd of ik geen andere dingen wilde doen binnen de club. Dat leek me wel leuk en toen ben ik begonnen als scheidsrechter. Al vrij snel ben ik de cursus bij de KNVB gaan doen.”
Managen voetbalveld
Wat vindt de aanstaande accountant zo leuk aan het scheidsrechter-zijn? “Toch wel het managen op het voetbalveld. Ik vond het mooi om als scheidsrechter om te gaan met de dynamiek in het voetbalveld. Je hebt te maken met 22 man, het kader daaromheen en het publiek. Iedereen reageert anders op situaties. Hoe je met de spelregels in het achterhoofd en de vrijheid die je daarin zelf hebt het beste uit de wedstrijd kunt halen, dat vind ik echt gaaf. Het is soms ook een psychologisch spelletje.” Veldhuizen ziet veel parallellen tussen de beide bezigheden. Zowel op het werk als bij de KNVB is hij veel bezig met de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Bij presentaties op het werk haalt hij naar eigen zeggen dan ook vaak het voetbalveld erbij. “Ook omdat ik voor beide gewoon veel passie heb. Zowel in de accountancy als op het voetbalveld moet je bijvoorbeeld verantwoorden waarom je bepaalde keuzes maakt en vervolgens ook nog stevig in je schoenen staan om ervoor te zorgen dat iedereen ermee akkoord is. In de accountancy heb je alleen wat meer tijd om over je keuzes na te denken, op het veld moet je altijd snel beslissen.”
Verruwing
Een tijdje was de aanstaande accountant zelfs zo ambitieus dat hij als scheidsrechter het betaalde voetbal wilde halen, maar daar kwam het uiteindelijk toch niet van. Veldhuizen verloor mede door de verruwing op het veld zelfs enigszins het plezier in het fluiten. “Ik begrijp niet waarom het in andere sporten lukt het commentaar op de arbitrage onder controle te krijgen en in het voetbal niet.” In het coachen van talentvolle jonge scheidsrechters vond hij wel weer de liefde voor het fluiten terug. “In het talententraject krijgen scheidsrechters een jaar lang een coach toegewezen die ze op allerlei vlakken begeleidt. Zo gaan we soms samen wedstrijdbeelden bekijken en analyseren en kan ik tijdens de wedstrijd meeluisteren naar hun communicatie. Deze manier van coachen gaat bij de KNVB best ver, ik vind het heel gaaf om te doen.”
Deze bijdrage komt uit de eerste editie van het AV-magazine met het thema Lifestyle en carrière. Dit magazine is verschenen in mei 2023. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av1-2023-lifestyle-en-carriere/
Geef een reactie