
Kasper Donners RA werd vorig jaar benoemd tot ridder in de Orde van Sint Gregorius de Grote, de hoogste pauselijke onderscheiding binnen de rooms-katholieke kerk. De accountant is sinds 1999 eigenaar van Abshoven accountants en belastingadviseurs in Heerlen, een mkb-kantoor met vijf medewerkers. Naast zijn werk als accountant besteedt de Limburger veel tijd aan allerlei vrijwilligers-werk binnen en buiten de kerk, liefst twee dagen per week.
Donners kreeg de bijzondere onderscheiding mede omdat hij op vrijwillige basis twintig jaar secretaris was van het Verantwoordingsorgaan van het PNB (Pensioenfonds Nederlandse Bisdommen), dat de pensioenen regelt voor priesters, diakens, pastoraal werkers en huishoudsters van de rooms-katholieke kerk in Nederland. De lijst met zijn functies bij allerlei maatschappelijke initiatieven en organisaties is lang. Zo is hij in Limburg onder meer lid van de raad voor economische aangelegenheden en was hij lid van de diocesane financiële commissie van het bisdom Roermond. Thuis in Wijlre is hij kerkmeester in de parochie, maar Donners is ook betrokken bij tal van maatschappelijke en culturele initiatieven. Hij is toezichthouder, maar de accountant is bijvoorbeeld ook actief in het plaatselijke amateurtoneelgezelschap. Donners heeft een vrouw en drie kinderen. “Toen de kinderen klein waren, had ik vaak een dag in de week papa-dag, dan was ik thuis. Zodra ze wat ouder waren, bleef ik toch dat ritme houden en vulde ik die dag steeds meer met allerlei maatschappelijke activiteiten.” Wat is zijn motivatie is om zoveel activiteiten vrijwillig te doen? Het plezier en de voldoening die hij eraan beleeft, zijn zeker factoren, vertelt de katholiek opgevoede Donners. “En daarnaast speelt vooral mijn geloof er een belangrijke rol in. Wat er in het evangelie staat over het gebruik van talenten spreekt me aan. De talenten die je hebt, kun je natuurlijk voor jezelf houden, maar die kun je ook gebruiken om voor anderen in te zetten.”
Omzien naar elkaar
Donners ziet dat de kerk in Nederland het lastig heeft en al jaren kampt met teruglopend kerkbezoek. Daarmee verdwijnt in kleinere dorpen gaandeweg soms ook iets van de sociale samenhang, constateert de accountant. “Je kunt dat natuurlijk aanzien en laten gebeuren, maar je kunt ook proberen daar wat aan te doen en om te zien naar elkaar. Dat zit soms in heel kleine dingen, zoals een luisterend oor of een arm om je heen.” Het belangrijkste bij al het werk dat hij doet is dat je het nooit alleen doet, wil Donners wel graag kwijt. “En dat geldt net zo goed voor het werk als accountant. Met een klein kantoor als dat van mij ben je in een bepaalde mate toch ook kwetsbaar, je kunt nooit alles weten. Daarom is het goed regelmatig te overleggen met collega’s.” Donners zou het een goede zaak vinden als accountants zich maatschappelijk actief zouden tonen. “Accountants zouden zich wel wat vaker mogen durven inzetten voor iets waarin ze zelf geloven, of dat nu de kerk is, sport of cultuur of iets anders. Dat zou ik echt goed vinden. Er zijn natuurlijk veel accountants die dat wel doen, maar ik hoor soms ook nog wel eens dat er wat koudwatervrees is en dat accountants bang zijn voor functievermenging of om gecontroleerd te worden door een collega. De maatschappij kan alleen maar functioneren als we allemaal ons steentje bijdragen. En daarbij zijn accountants denk ik hard nodig, omdat ze ook een expertise inbrengen die lang niet altijd voorhanden is.”
Deze bijdrage komt uit de eerste editie van het AV-magazine met het thema Lifestyle en carrière. Dit magazine is verschenen in mei 2023. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av1-2023-lifestyle-en-carriere/
Geef een reactie