Werken als adviseur duurzaamheid en innovatie bij een accountantskantoor? Dat had Dominique Aarts zelf ook niet gedacht. Toch is ze bij Van Oers Accountancy & Advies inmiddels een onmisbare schakel om klanten te helpen hun duurzaamheidsdoelen te verwezenlijken.
De ondernemer was bijzonder in zijn nopjes: op advies van Van Oers heeft hij zijn oude bedrijfswagen op diesel ingeruild voor een elektrische. Niet alleen mag hij ook in 2025 alle stadscentra in, maar bovenal krijgt hij een fikse som geld terug. Dankzij de tip van Dominique Aarts kon hij namelijk gebruikmaken van de subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA). “Dit is een fraai voorbeeld van mijn taak”, vertelt de adviseur duurzaamheid en innovatie. “Ik adviseer over duurzaam ondernemen, verzorg investeringsbegeleiding, en begeleid het aanvragen van subsidies en fiscale regelingen.”
Voedselketen
Al vroeg had Aarts interesse voor duurzaamheid en voedsel. “Toen ik vijf was, was ik al bezig met waar mijn eten vandaan kwam en ben ik vegetariër geworden”, vertelt ze. De opleiding International Food & Agribusiness bij de HAS green academy in Den Bosch lag dan ook voor de hand. “Hier leer je hoe voedselketens werken en hoe je internationale voedselsystemen kunt ontwikkelen en transformeren, ook op het gebied van verduurzaming.” Na haar opleiding richtte haar loopbaan zich aanvankelijk op onderwijs en wetenschap. “Zo heb ik twee jaar voor de HAS gewerkt als junior onderzoeker en tegelijkertijd als onderwijscoördinator voor Food Tech Brainport. Daar wordt nagedacht over het verduurzamen van de voedselverwerking en hoe verspilling tegen te gaan. Ik hielp vragen uit het bedrijfsleven te koppelen aan studenten die oplossingen zoeken en had contact met de gemeente voor subsidies en hoe resultaten hun weg konden vinden naar de praktijk.”
Verrassing
En toen kwam eind 2021 plots het telefoontje van Van Oers met de vraag of ze interesse had in een functie als adviseur. “Ik was verrast”, geeft Aarts meteen toe, “want ik wist helemaal niet dat accountants bezig zijn met duurzaamheid. Maar het is bij Van Oers juist een belangrijke pijler om klanten toekomstgericht te adviseren, dus met name over duurzaamheid en duurzaam ondernemen. Ik was meteen enthousiast: dit gaf mij de mogelijkheid direct met ondernemers aan tafel te zitten en hen te adviseren.” Daar blijkt veel vraag naar. Bijvoorbeeld voor investeringsbegeleiding. “Zo is het sinds 1 januari verplicht dat bijna elk bedrijfspand een energielabel C heeft en uiteindelijk doorgroeit naar label A of hoger. Voor veel ondernemers is dat het moment om na te denken: haal ik dat wel? Wij kunnen dan meekijken en adviseren vanuit zowel duurzaamheid als fiscaal oogpunt over welke maatregelen nodig zijn en adviseren hoe de klant een nog betere energieprestatie kan behalen met de warmte-installatie, verlichting of zonnepanelen op het dak. Zeker omdat er op dit moment nog veel subsidies en fiscale regelingen zijn die de investeringssom lager maken of die het voordelig maken om te lenen.”
Voetafdruk
Sommige ondernemingen gaan nog een stap verder en willen integraal duurzaamheidsadvies. “Met een uitgebreide nulmeting brengen we in kaart hoeveel CO2 de organisatie uitstoot en welke kansen er liggen om te verbeteren met bijvoorbeeld milieuprestatie, maar ook om duurzaam te ondernemen. Deze ecologische voetafdruk zie je steeds vaker terug in jaarverslagen. Zeker nu de Corporate Sustainability Reporting Directive, ook wel CSRD, verplicht dat grotere organisaties vanaf 2025 verantwoording afleggen over hun duurzaamheidsbeleid. Dat is geen paragraaf voor de bühne: hieruit moeten meetbare strategische pijlers blijken. Om ondernemingen voor te bereiden op dit soort wet- en regelgeving is het handig voor accountants en fiscalisten dat een duurzaamheidsadviseur meedenkt.”
Koploper
Natuurlijk geldt: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom heeft Aarts vorig jaar de CO2-voetafdruk berekend voor de vijf vestigingen van Van Oers en gekeken waar verbetering in de milieuprestaties te behalen valt met isolatie, zonnepanelen of verlichting. Aarts: “Ook werken we aan grotere en kleinere zaken die impact hebben op klimaatneutraal ondernemen. Bijvoorbeeld zoveel mogelijk papierloos werken en deelauto’s gebruiken. Een volgende stap kan zijn te kijken naar onze inkoop: bijvoorbeeld of het fruit dat we wekelijks geleverd krijgen, van een lokale leverancier komt en niet bestaat uit exotisch fruit dat moet worden ingevlogen.”
Raad en daad
De rol om ondernemers met duurzame raad en daad terzijde te staan, is Aarts op het lijf geschreven. “Ik houd niet alleen mijn kennis up-to-date via LinkedIn en seminars, maar ik kom natuurlijk ook bij veel verschillende ondernemers over de vloer. Daardoor zie ik vaak slimme oplossingen die ik weer kan toepassen bij anderen.” Het komende jaar gaat de afdeling Duurzaamheidsadvies flink uitbreiden. “Terecht, want het is tegenwoordig bijna standaard dat duurzaamheid op een gegeven moment om de hoek komt kijken. Groene business is booming business!”
Tekst: Naomi van Esschoten
Deze bijdrage komt uit de eerste editie van het AV-magazine met het thema Lifestyle en carrière. Dit magazine is verschenen in mei 2023. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av1-2023-lifestyle-en-carriere/
Geef een reactie