Ook accountant PKF Wallast heeft moeite voldoende nieuwe mensen aan zich te binden. Om het probleem te ondervangen, streeft CEO Stefaan Rodts naar een optimale bedrijfscultuur met bovengemiddelde opleidingsmogelijkheden, korte lijnen, veel vrijheid voor de medewerkers én bovenal een heleboel gezellige bedrijfsuitjes.
Op de vraag wat momenteel de belangrijkste prioriteit is, hoeft CEO Stefaan Rodts van PKF Wallast niet lang na te denken. “De recrutering en het behoud van mensen! Dat komt op de plaatsen één, twee én drie. Over bestaande cliënten vasthouden en nieuwe cliënten werven, maak ik me minder zorgen. De vraag is tegenwoordig groter dan we aankunnen. Door steeds meer nieuwe regels nemen de taken van accountants toe. We zijn in de accountancy zeker niet de enige met een tekort aan werknemers. Elk bedrijf heeft er tegenwoordig mee te maken. Leiden we in Nederland nog wel voldoende mensen op?”
Great place to work
Het wil niet zeggen dat PKF Wallast geen nieuwe mensen weet aan te trekken. Het full-service kantoor, nummer 27 in Nederland met 250 mensen op de loonlijst, trok vorig jaar zestig nieuwe mensen aan, inclusief stagiairs en tijdelijke krachten. “Mensen komen graag bij ons werken”, zegt Rodts. Niet voor niets is het bedrijf alweer voor het derde jaar op rij gecertificeerd als Great Place To Work. De ambitie van het bedrijf als werkgever gaat verder dan een great place to work. PKF Wallast wil de ‘beste’ werkgever in de financiële dienstverlening van Nederland zijn, zo staat te lezen op de bedrijfshomepage. Thema’s waarop het bedrijf met name hoog scoort zijn: kameraadschap, jezelf kunnen zijn en eerlijk worden behandeld.
Leuke dingen doen
Rianne van Wijk, manager Audit bij PKF Wallast, kan zich geheel vinden in het hoge rapportcijfer van haar werkgever. Vier jaar geleden werd zij benaderd door een recruiter en sindsdien heeft zij geen moment spijt gehad van de overstap naar PKF Wallast waar zij op luttele kilometers vandaan woont. “Bij PKF Wallast krijg je veel vrijheid en vertrouwen om je taken uit te voeren. Met een dochter van anderhalf jaar oud valt mijn werk daarom heel goed te combineren.” Bijzonder te spreken is Van Wijk over de platte organisatiestructuur, waardoor de lijntjes kort zijn en de deuren voor iedereen openstaan. Tevens roemt zij het familiegevoel dat heerst bij PKF Wallast. “Het is hard werken, maar het is ook samen leuke dingen doen. Zo zijn we vorig jaar met z’n allen naar Boedapest geweest. Vorige week was er de mogelijkheid om VR-games te spelen. Onlangs ging een groep van vijftig medewerkers samen skiën. Ook dat versterkt het teamgevoel. Als je een band hebt met elkaar wordt het werk ook leuker.” Tijdens al deze uitjes kan iedereen volgens Van Wijk zichzelf zijn. Bij PKF Wallast wordt niet gekeken naar afkomst, seksuele geaardheid, religieuze voorkeur. “Dat is wel zo belangrijk.”
Allround experts
Wat Van Wijk verder bijzonder aanspreekt bij de organisatie zijn de uitgebreide mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Volgens haar doet PKF Wallast veel moeite om z’n medewerkers breed te scholen. Het begint met de eigen expertise, waarna medewerkers de breedte ingaan. “Dat is wel een verschil met de kantoren waar ik eerder werkzaam was. Vorig najaar volgde ik een training van vier dagen, maar door het hele jaar heen zijn er tal van vaktechnische overleggen en word je voortdurend bijgepraat.” Daarbij gaat het in het geval van Van Wijk niet alleen om controle, maar ook om fiscale en juridische kennis bij te spijkeren, waarbij het verder ontwikkelen van soft skills, zoals leiderschapskwaliteiten, niet wordt overgeslagen. Volgens Rodts is het niet meer dan logisch dat de medewerkers van PKF Walllast van meerdere markten thuis moeten zijn. “De vraagstukken van onze cliënten gaan door alle disciplines heen. Dat vraagt om teamwork. Aan een bedrijf met specialisten, die elkaar niet snappen, heb je dan weinig.” Rodts geeft het voorbeeld van een overnametraject waarbij juristen, fiscalisten, accountants en waarderingsspecialisten zijn gevraagd. “Zeker mkb-bedrijven stellen het op prijs dan met één persoon te werken. Wij kunnen dat bieden aan de hand van breed opgeleide adviseurs, die een beroep doen op specialisten in huis.”
Maatschappelijk nut
De ambitie van Rodts is om PKF Wallast nog iets groter te maken, zodat het haar cliënten nog breder kan ondersteunen, met de zekerheid dat er altijd voldoende experts paraat staan. Duurzaamheid is een belangrijke en nieuwe groeidiscipline. Om die ambitie te kunnen waarmaken, zal PKF Walllast actief moeten werven en bestaande medewerkers met tal van incentives aan zich moeten binden. Zo is er onlangs een vitaliteitsregeling van start gegaan, waarbij medewerkers een budget ontvangen om te sporten, het budget kunnen doneren aan een goed doel of extra vrije dagen krijgen om vrijwilligerswerk te kunnen doen onder werktijd. “Tien tot vijftien procent kiest voor het laatste. Zo hebben wij bijvoorbeeld een medewerker die lesgeeft op een weekendschool, en helpt iemand anders met de belastingaangifte van mensen die dat zelf niet kunnen.” Rianne van Wijk zit onderwijl bij PKF Walllast prima op haar plek. Zij geniet het meest van het cliëntcontact dat haar een kijkje biedt in tal van keukens. “Samen met het team naar een doel werken. Is dat gehaald, dan is iedereen blij. Wij én de cliënt.”
Deze bijdrage komt uit de eerste editie van het AV-magazine met het thema Lifestyle en carrière. Dit magazine is verschenen in mei 2023. Zie: https://www.accountancyvanmorgen.nl/kennisdoc/av1-2023-lifestyle-en-carriere/
Geef een reactie