De horeca draait weer op volle toeren, maar financieel staat veel bedrijven het water nog aan de lippen, tekent het Financieele Dagblad op na een rondgang. Belastingschulden, personeelstekort en hoge kosten: veel horecaondernemers zetten hun bedrijf te koop.
Hogere kosten kunnen niet (volledig) worden doorberekend aan klanten en sommige restauranthouders sluiten de deuren enkele dagen per week vanwege personeelstekort. En dat kost weer omzet. Het FD voorziet een ‘golf van faillissementen’ later dit jaar, ook vanwege de nog te betalen belasting uit coronatijd. Twee gerenommeerde restaurants in de hoofdstad moesten sluiten: Vanderveen en Le Restaurant. Het Leidse Donatello’s, een begrip in het goedkopere segment, gooide na veertig jaar de handdoek in de ring.
Verkoop niet altijd gunstig
Op de website Horecaspots staan inmiddels bijna zeshonderd restaurants te koop, maar verkoop is niet altijd een oplossing, geeft het Amsterdamse Duijn Horecamakelaars aan: ‘Er was een restauranteigenaar die zijn bedrijf kon verkopen voor drie ton. Maar hij had ook nog een loonbelastingschuld van anderhalve ton. Hij zou dan aan de verkoop van zijn bedrijf netto niets overhouden en dus besloot hij voorlopig maar door te gaan.’
Overnameplatform Brookz zag het aanbod van restaurants in de eerste helft van dit jaar met de helft toenemen. En daarbij zijn de verkoopprijzen in de horeca laag. Horeca-ondernemer Erik Derksen, mede-eigenaar van vier Buurten-restaurants in Utrecht, probeert de kosten te beteugelen door minder dure vleessoorten aan te bieden. ‘Geen tournedos van 40 euro, maar een bavette. Soms wat kleinere porties, dus geen zes groene asperges op een bord maar drie.’
Bart zegt
Horeca moet niet zeuren met €3,50 voor een pilsje en €6,50 voor een glas wijn.
Robert zegt
Verdiep je eerst eens in de zwaar gestegen inkoop prijzen en energie en loonkosten voordat je commentaar geeft
Michiel zegt
Gaat allemaal naar hogere huur en hogere lonen. En meeste loonslaven hebben al riante loonsverhogingen gehad, dit is natuurlijk om dat biertje te kunnen blijven drinken in een gezellig café of restaurant.
Peter zegt
Geen medelijden met deze sector. Na jarenlang op de VVD stemmen voor maximaal belastingvoordeel en maximaal profiteren van personeel dmv flex contracten en kunstmatig laag houden van loon daar valt nu eindelijk de hamer. Lopen zeuren dat corona belastingschuld, inflatie en gebrek aan personeel de ondergang bedrijf betekend is te kort door de bocht en niet het eerlijke verhaal. Leren leven met politieke keuzes voor corona tijdperk zou dit artikel beter sieren!
Jasper zegt
Mooier en duidelijker heeft nog niemand het kunnen zeggen zoals jij , fantastisch commentaar……. chapeau
HB zegt
Jij werkt voor niets?….
Peter zegt
Welnee, maar ik neem wel verantwoordelijkheid voor slechte keuzes gemaakt in het verleden. Alle jaren dat het mkb floreerde met lage rente en goedkope arbeid hoorde je geen piep toen bedrijfswinsten exorbitant. Tijden zijn dramatisch veranderd sinds 2020 en nu is het ‘survival of the fittest’. Als je kiest voor marktwerking als bedrijfsmodel dan ook op de blaren kunnen zitten in magere tijden!
Carolina zegt
Hoop dat de meeste zaken het toch redden en dat belastingdienst niet te streng incasseert (coronaschuld etc). We kunnen zeuren over de gestegen prijzen op een terras voor een drankje/hapje maar dat geldt voor elke branche inmiddels (supermarkten, kappers, benzineprijzen)…
In het verleden hadden er altijd betere keuzes kunnen zijn gemaakt.
Dat is de koe in zijn achterste kijken!
Dorien Thijssen zegt
Ik werk in de horeca maar wat word je uitgebuit fooi amper uitbetaald word maar verwacht dat je 24/7 klaar staat je loon niet compleet uitbetaald zeg je er wat van krijg je grote mond van de baas die wel in zijn dikke BMW kan rijden kortom een kutvak die hele horeca oplichters
Carla goerz zegt
Ja dat heb ik ook gehad. 1700 euro fooi en geen cent van gezien .
Yvonne zegt
Zijn mintens 7 vette jaren geweest tot 2020. Wel toen explosieve groei van horeca. Nu de spoeling dun. Lekker sluiten die overgroei. Mensen die het restaurant zelf voeren, kok en bediening redden het vaak wel.
simond Dekker zegt
Gewoon alle horeca stoppen en gewoon in je buurt bij de buren o ouderwets in de voortuin of op grasveld ergens biertje glas wijn picknicken doen
Erik zegt
Ko.t er ook aan … hahaha.. 15 minuten steden/zones .. thuis zitten en proberen gezellig te maken
Henk zegt
Horeca bezoek is idd duur, maar niemand dwingt je uit te Gaan eten of te stappen, laat een aantal zaken maar op de fles Gaan er zijn er toch veel te veel.