De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2015 met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De economie groeit daarmee voor het zesde kwartaal op rij. Aanvankelijk trok de groei behoorlijk aan. In de afgelopen twee kwartalen viel de groei echter terug en lijkt er min of meer sprake van consolidatie.
Dat blijkt uit de Conjunctuurklok van CBS.
Producenten en consumenten positiever
Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in november toegenomen. Vooral over de toekomstige productie waren ze positiever. Het vertrouwen van consumenten nam opnieuw toe. Het consumentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau in ruim 8 jaar. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen liggen ook ruim boven hun langjarig gemiddelde.
Investeringen
Ook de investeringen zijn opnieuw aanzienlijk gegroeid. De investeringen in materiële vaste activa was in september ruim 12 procent groter dan in september 2014. Dat is vooral te danken aan hogere investeringen in woningen. Daarnaast waren de investeringen in personenauto’s aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. Consumenten hebben in september ruim 2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in september 2014. Ze hebben vooral meer besteed aan duurzame goederen, zoals kleding en artikelen voor de woning.
De export van goederen groeide ook weer, zij het minder sterk dan in voorgaande maanden. Het volume van de export van goederen was ruim 1 procent groter dan in september 2014. Nederlandse bedrijven exporteerden vooral meer transportmiddelen. Ook de export van aardolie- en metaalproducten lag aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. Verder was het vooral de wederuitvoer die groeide.
Dagproductie industrie
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de farmaceutische en elektrische-apparatenindustrie produceerden aanzienlijk meer.
Faillissementen
In oktober 2015 zijn er wel meer faillissementen uitgesproken dan een maand eerder. Vooral in de bouwnijverheid en horeca zijn meer bedrijven failliet verklaard.
Werkloosheid stokt
De werkloosheid liep op in oktober. Dat komt doordat meer mensen de arbeidsmarkt betraden, maar niet allemaal meteen een baan vonden. Zowel het aantal banen als het aantal vacatures is in het derde kwartaal van 2015 toegenomen. Het aantal banen steeg met 33 duizend. Vooral uitzendbanen droegen bij aan de groei. Ook kwamen er duizend vacatures bij, zodat de teller eind september op 132 duizend stond.
Er is nu zes kwartalen achtereen sprake van banengroei, waarbij het aantal banen in deze periode met 148 duizend toenam. In de twee jaren daarvoor gingen er echter ruim 150 duizend banen verloren, zodat het totale aantal banen nog altijd iets lager ligt dan in 2011.
Het totale aantal uitzenduren neemt al sinds begin 2013 toe. In het derde kwartaal namen de gewerkte uitzenduren met 2,5 procent toe. Zowel het aantal langlopende uitzendcontracten in de vorm van detachering of payrolling als het aantal kortdurende contracten is weer toegenomen.
Marginale groei
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2015 met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Export, investeringen en consumptie leveren een positieve bijdrage. De economie groeit daarmee voor het zesde kwartaal op rij. Aanvankelijk trok de groei behoorlijk aan. In de afgelopen twee kwartalen echter viel de groei terug en lijkt er min of meer sprake van consolidatie. Wel is de omvang van de economie weer groter dan voor de crisis. In vergelijking met het derde kwartaal van 2014 is de omvang van de Nederlandse economie bijna 2 procent groter. Dit cijfer wordt gedrukt door de sterk gedaalde aardgaswinning.
Geef een reactie