Het rapport ‘Rekenregels van de KringloopWijzer’ is begin 2016 opnieuw in een geactualiseerde versie gepubliceerd. In deze versie zijn de rekenregels voor zover het mogelijk was, voorzien van onderbouwende referenties, waarbij rekening is gehouden met de veranderingen en verbeteringen in de KringloopWijzer. Melkveebedrijven krijgen twee maanden langer de tijd om de KringloopWijzer in te dienen.
Dat valt te lezen in een gezamenlijk bericht van NZO, LTO Nederland, Nevedi, VLB en ZuivelNL. NZO, LTO Nederland, Nevedi en VLB.
In het rapport ‘Rekenregels van de KringloopWijzer’ zijn alle rekenregels terug te vinden. De KringloopWijzer is een model waarmee agrarische ondernemers op basis van hun eigen bedrijfsgegevens een schatting kunnen maken van de benutting van de gebruikte nutriënten, vooral voor stikstof, fosfaat, en van de omvang en aard van de verliezen aan N, P en koolstof (C). Op basis van deze gegevens kunnen verbeterpunten binnen het bedrijf worden geformuleerd. Bovendien kan deze tool op den duur gebruikt worden als verantwoording naar overheden en zuivelverwerkers.
Voor de overheid biedt de KringloopWijzer mogelijkheden om generieke wetgeving te vervangen door maatwerk. Voor de zuivel biedt dit instrument mogelijkheden duurzaamheid meetbaar en zichtbaar te maken voor de consument.
Veranderingen en verbeteringen in KringloopWijzer
De KringloopWijzer heeft niet langer betrekking op alleen melkvee en ruwvoergewassen, maar is nu bijvoorbeeld ook geschikt voor bedrijven met een neventak akkerbouw en/of hokdieren. De rekenregels zijn voorzien van onderbouwingen.
Indientermijn verschoven
Melkveebedrijven met een melkveefosfaatreferentie groter dan 0 krijgen twee maanden langer de tijd om de KringloopWijzer in te dienen. De zuivelondernemingen hebben de uiterlijke datum voor indienen via de Centrale Database KringloopWijzer opgeschoven naar 1 mei 2016.
De verlenging van 1 maart naar 1 mei 2016 komt voort uit een vertraagde oplevering van de Centrale Database KringloopWijzer. Door veel nieuwe koppelingen en leveranciers die hun gegevens automatisch willen aanleveren komt de database later dan gepland beschikbaar voor grootschalig gebruik. Veehouders kunnen via www.dekringloopwijzer.nl al wel de benodigde machtigingen afgeven, zodat ze de KringloopWijzer straks nauwkeurig kunnen invullen.
Geef een reactie