De AFM is blij met de toegenomen belangstelling bij de wetgever voor transparantie in de financiële verslaggeving. De toezichthouder heeft de wetgever aanbevolen de transparantie te verhogen door het Burgerlijk Wetboek meer consistent te laten zijn met Europese regelgeving en IFRS en keuzevrijheden te beperken.
Dat valt te lezen in de wetgevingsbrief 2016 van de AFM. Deze brief bevat wensen voor wetgeving om de financiële markten eerlijker en transparanter te maken, en de effectiviteit van het toezicht van de AFM te bevorderen.
Transparantie verhogen
De AFM Jaarrekeningen die op basis van Titel 9 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek zijn opgesteld, spelen een zeer belangrijke rol op vrijwel alle toezichtterreinen van de AFM. In vorige wetgevingsbrieven heeft de toezichthouder al aandacht gewaagd voor wenselijke aanpassingen in de regelgeving met betrekking tot financiële verslaggeving. In de wetgevingsbrief van 2015 riep de AFM de wetgever op om de keuzevrijheden in Titel 9 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in te perken en zo de transparantie van financiële verslaggeving te verhogen.
Keuzevrijheid heeft ook nadelen
Flexibiliteit en keuzevrijheid klinken positief vanuit het perspectief van rapporterende ondernemingen, maar het heeft in de praktijk ook nadelen ook voor de ondernemingen zelf. Door de keuzevrijheden zijn jaarrekeningen (i) lastig vergelijkbaar voor beleggers en consumenten en (ii) niet transparant en objectief, omdat ondernemingen bij verwerking van transacties en gebeurtenissen de mogelijkheid wordt geboden te kiezen voor de optie die voor hen het meest gunstig is.
Robuust stelsel verslaggevingsvoorschriften
Een robuust stelsel van verslaggevingsvoorschriften zou de accountant beter ondersteunen bij een daadkrachtig optreden bij de controle van de jaarrekening, aldus de AFM. Ook zou een vermindering van de keuzemogelijkheden leiden tot lagere lasten (en kosten) voor bedrijven, omdat ze hiervoor geen adviseurs meer hoeven in te schakelen. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een vermindering van keuzemogelijkheden in het algemeen leidt tot lagere financieringskosten voor ondernemingen.
Aanpassing Burgerlijk Wetboek
De wens voor meer consistentie in de financiële verslaggeving ziet op aanpassing van het Burgerlijk Wetboek. Hierdoor is betrokkenheid van de minister van Veiligheid en Justitie vereist, schrijft minister Dijsselbloem in zijn reactie op de Wetgevingsbrief. Op dit moment vinden verkennende gesprekken plaats met het ministerie van Veiligheid en Justitie. De AFM is blij met de toegenomen belangstelling bij de wetgever voor transparantie in de financiële verslaggeving. De toezichthouder hoopt dat de voorstellen tot aanpassingen van het Burgerlijk Wetboek spoedig gerealiseerd kunnen worden.
Geef een antwoord