Minister Dijsselbloem (Financiën) vindt dat hoogleraren accountancy met een nevenfunctie in de bedrijfstak voldoende onafhankelijk zijn. Hij antwoordt dat op Kamervragen naar aanleiding van kritiek van met name hoogleraar Marcel Pheijffer (Nyenrode) op zijn vakgenoten.
Renske Leijten (SP) had vragen gesteld over een artikel in het FD, waarin Pheijffer werd aangehaald. Volgens hem nemen Nederlandse hoogleraren accountancy nauwelijks deel aan het publieke debat over de sector omdat zij ook verbonden zijn aan een groot accountantskantoor. Die kritiek had hij geuit op de NBA-site Accountant.nl. “Zijn vakgenoten hebben hem van repliek gediend. Zij geven aan dat als hoogleraren zich niet mengen in het publieke debat, dit niet betekent dat daarmee een conclusie kan worden getrokken over hun onafhankelijkheid en hun maatschappelijke bijdrage”, schrijft Dijsselbloem. Hij verwijst naar De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening, die waarborgen zou bieden voor hoogleraren om in voldoende mate onafhankelijk over de sector te spreken. “Het is daarnaast vanuit het oogpunt van kenniscirculatie en het belang van het kunnen delen van ervaringen uit de praktijk wenselijk dat er hoogleraren zijn die nevenfuncties hebben in de beroepspraktijk, zoals bij een accountantsorganisatie. Dit zorgt ervoor dat onderwijs wordt gegeven door mensen met praktijkervaring en dat vragen uit de praktijk hun weg vinden naar de wetenschap. Dit geldt zeker voor een praktijkgerichte sector als de accountancysector.”
Veel gedragscodes
Uit gesprekken met universiteiten blijkt volgens Dijsselbloem dat er een groot aantal gedragscodes is opgesteld die de onafhankelijkheid moeten waarborgen en belangenverstrengeling moeten voorkomen. “Hoogleraren die tevens registeraccountant zijn dienen zich bovendien te houden aan Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA).”
Volgens de minister is de onafhankelijkheid daarmee voldoende afgedekt. “Accountants dienen inderdaad het publieke belang voornamelijk bij de uitvoering van hun controlewerkzaamheden. Bij een professionele beroepsgroep past ook zelfkritiek en reflectie. De afgelopen jaren hebben de accountants erkend dat zij hun voornaamste publieke taak niet goed hebben vervuld en hebben zij verbetermaatregelen voorgesteld en doorgevoerd”, voegt hij daar nog aan toe.
Geef een antwoord