De uitgaven aan accountants door zorgorganisaties zijn in 2016 met gemiddeld 12 procent gestegen. Dat blijkt uit een jaarverslagenanalyse van inkoopcoöperatie Intrakoop.
Tussen instellingen en deelsectoren onderling zijn er opmerkelijke verschillen. In de geestelijke gezondheidszorg nemen de accountantskosten met 15,2 % toe. In de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) bedraagt de stijging 14,9 %. Ziekenhuizen zien deze kosten met 12,5% stijgen. Terwijl de gehandicaptenzorg in 2016 -0,8 % minder aan de accountant uitgeeft. Het onderzochte aantal zorgorganisaties vertegenwoordigt 97% van de totale omzet in deze vier deelsectoren van de zorg. Enkele – doorgaans kleinere – organisaties zitten niet in de analyse omdat zij hun accountantskosten niet publiceren of niet over volledige cijfers beschikken. De analyse is uitgevoerd op basis van 683 bruikbare jaarverslagen over het jaar 2016 met vergelijkende cijfers over 2015. Bij de analyse is gebruik gemaakt van gegevens uit de gepubliceerde jaarrekeningen en DigiMV (bron: CIBG, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bewerkt en beschikbaar gesteld door Intrakoop).
Sterke toename
Ten opzichte van 2015 is sprake van een sterke toename van de totale accountantskosten met +12%. Het zijn vooral de kosten voor niet-controlediensten en de overige controlewerkzaamheden die met een stijging van respectievelijk +16,6% en +16,7% hieraan bijdragen. De zorg ziet de kosten voor controle van de jaarrekening eveneens stijgen in 2016, en wel met +12,2%. De kosten voor fiscale advisering daarentegen zijn gedaald met -12,5%. Het percentage dat zorgorganisaties kwijt zijn aan controle van de jaarrekening ligt bij alle vier de deelsectoren tussen de 60-70% van de totale accountantskosten. De GGZ kent met 30% een hoog aandeel ‘overige controlewerkzaamheden’.
‘Overige controlewerkzaamheden’
De verklaring voor de toenemende accountantskosten in de zorg is vooral zichtbaar in de GGZ en de ouderenzorg (VVT) en is daar vooral het gevolg van hogere uitgaven aan de zogenoemde ‘overige controlewerkzaamheden’. De toename van de kosten in de GGZ wordt verklaard door onduidelijkheid over declaraties en de ondersteuning van accountants bij het zelfonderzoek van GGZ-organisatie naar de eigen declaraties. Organisaties in de ouderenzorg hebben sinds de overgang naar de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning en de overheveling van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet te maken met een toename in het aantal contractpartijen – van enkele zorgkantoren naar tientallen, of volgens Intrakoop soms zelfs meer dan honderd gemeenten – die vragen om een financiële verantwoording. Dit heeft geleid tot een toename van de dienstverlening door accountants. De GGZ en de VVT zien de accountantskosten hierdoor stijgen met respectievelijk +15,2% en +14,9%.
Ziekenhuizen
Een deel van deze werkzaamheden over eerdere jaren is bovendien pas gefactureerd in 2016. De ziekenhuizen zien hun totale accountantskosten stijgen met +12,5%. Een mogelijke verklaring voor deze stijging is dat in vergelijking met 2015 accountants in 2016 een grotere rol hebben gehad bij het zelfonderzoek van instellingen naar declaraties. De gehandicaptenzorg laat daarentegen een afwijkend beeld zien. De organisaties in deze sector zien hun uitgaven aan accountantsdiensten in 2016 licht dalen (-0,8%) mogelijk doordat de gehandicaptensector relatief stabiele financiële resultaten en een gezonde vermogensposities laat zien. Een gemiddelde zorgorganisatie heeft in 2016 € 127.000 betaald aan accountantskosten. De gemiddelde accountantskosten per € 1.000 omzet liggen voor de controle van de jaarrekening in de care hoger dan in de cure-sector.
EY de grootste
Ernst & Young is in de onderzochte sectoren de accountant met de meeste opdrachtgevers: 122 van de onderzochte zorgaanbieders maken gebruik van de diensten van ‘EY’, gevolgd door Verstegen accountants en adviseurs (119 opdrachtgevers) die vooral actief zijn in de care-sector. Van de Big Four kent KPMG met 8% een betrekkelijk lage
marktpenetratie in de zorgsector. De Big Four bedienen samen bijna 54% van de totale sector: een percentage dat iets lager is dan in 2015 (toen: 61%). Verstegen en BDO kennen respectievelijk een marktpenetratie van 17% en 11% en zien hun aandeel stijgen ten opzichte van 2015. De overige accountants zijn actief bij 18% van de onderzochte deelsectoren.
Geef een reactie