Nederland is al tien jaar bezig met het toepassen van elektronisch factureren, maar e-factureren op basis van UBL komt moeizaam van de grond. Dat concludeert de UBL Readiness Monitor, die onder meer de accountancybranche oproept meer informatie te delen over het gebruik van e-facturering.
De monitor is een initiatief van Friso de Jong van het Platform E-factureren en Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED. UBL (universal Business Language) is inmiddels de standaard. “En sinds kort is de Europese standaard EN 16931 met UBL als syntax definitief geworden. Dat laatste is een grote stap voorwaarts naar verdere standaardisatie op het gebied van elektronisch factureren op basis van UBL.” De meeste leveranciers van boekhoudsoftware voor het MKB hebben UBL ingebouwd in hun software.
Meerdere formaten
Dat er desondanks nog maar weinig e-facturen op basis van UBL worden gestuurd, komt onder meer doordat leveranciers van factuur- en boekhoudsoftware in het MKB elektronisch factureren vaak niet automatisch ‘aan’ hebben staan. “Ook wordt niet altijd actief gecommuniceerd dat UBL e-factureren een optie is in hun pakket.”
Bovendien zijn er meerdere UBL-formaten in omloop die niet door alle softwareleveranciers worden ondersteund. “Zo gebruikt de Rijksoverheid nog steeds een eigen UBL-OHNL formaat. In de praktijk leidt dat tot extra conversie en onduidelijkheid bij de leveranciers die UBL ondersteunen.”
Accountancy niet in beeld
Hoe het met de accountancywereld zit, is niet bekend: “Er is geen zicht in de mate waarop UBL in de praktijk gebruikt wordt binnen gemeenten, bedrijfsleven en accountancy. In het kader van de UBL Readiness Monitor zijn stakeholders als de VNG, VNO-NCW/MKB-Nederland en de NBA benaderd, maar zij hebben geen inzichten over het gebruik van UBL in de markt gedeeld.”
Meer documentatie nodig
De monitor levert een aantal aanbevelingen op. Zo zou er nog dit jaar voldoende publiek beschikbare documentatie moeten komen op basis waarvan softwareleveranciers de standaard EN-16931 met de syntax UBL kunnen implementeren binnen hun software. “Waarbij tevens validatieservice en testservice is geregeld en helpdeskfaciliteit. Rekening houdend met de in de praktijk gehanteerde factuurscenario’s.” De overheid zou een voortrekkersrol moeten vervullen, om te beginnen door de afwijkende UBL-variant zo snel mogelijk uit te faseren.
De onderzoekers roepen branches (waaronder de accountancy) op om in het vervolg mee te werken aan de monitor. Die is hier gratis op te vragen.
Geef een reactie