Het op 7 december gesloten Bazel 4 akkoord dwingt banken volgens advies- en accountantsorganisatie PwC tot het heroverwegen van strategie en bedrijfsmodellen.
Hoewel de regels minder streng worden dan aanvankelijk voorgesteld, zullen een aantal Europese banken hun risico-gewogen activa (RWA) met 10 tot 15 procent zien stijgen. Dit heeft onomstotelijk invloed op hun business en strategie, zegt Abdellah M’barki van PwC in reactie op het Basel IV-compromis. Bazel IV stelt wijzigingen voor in de berekening van krediet-, markt-, en operationele risico’s. Gestandaardiseerde methoden worden risicogevoeliger en het gebruik van interne modellen wordt beperkt. Zo mogen voor operationele risico’s straks geen interne risicomodellen meer worden gebruikt.
Kapitaalvloer
De hoogte van de kapitaalvloer – een van de meest controversiële elementen van het pakket – is vastgesteld op 72,5 procent. De kapitaalvloer is het minimale RWA-niveau voor banken die gebruikmaken van interne modellen. Volgens PwC leiden de nieuwe kapitaaleisen ertoe dat banken meer rente en hogere vergoedingen aan klanten moeten gaan berekenen. Voor onder meer verzekeraars en fintechs lokt dan een groei van het marktaandeel, met name op het gebied van hypotheken. M’barki: ‘Vooral Nederlandse banken met omvangrijke hypothekenportefeuilles zullen in de toekomst meer bufferkapitaal moeten aanhouden. Deze portefeuilles consumeren nu door het lage risicoprofiel onder de interne modellen relatief weinig kapitaal. Echter, door de kapitaalvloer neemt het kapitaalbeslag voor deze portefeuilles toe.’
Ook verzekeraars en fintechs
Volgens Abdellah M’barki hebben de nieuwe bankenregels ook invloed op andere financiële marktpartijen. ‘De stijgende kapitaalkosten resulteren in stijgende rentepercentages en vergoedingen die banken aan klanten berekenen. Verzekeraars, asset managers, fintechs en hedgefondsen staan klaar om marktaandeel te veroveren in productsegmenten die minder aantrekkelijk worden voor banken, zoals hypotheken.’
Snelle actie gewenst
Volgens M’Barki is het voor alle banken noodzakelijk direct actie te ondernemen. ‘Wij verwelkomen het feit dat banken zekerheid krijgen over een belangrijk stuk post-crisis regels, maar het is duidelijk dat banken significant veel tijd, inspanning en middelen nodig hebben om de impact te begrijpen, zich aan te passen en deze nieuwe regels te implementeren. Stakeholders zullen van banken verlangen dat zij snel de impact van Basel IV publiceren’, aldus Abdellah M’barki.
Geef een reactie