Het faillissement van installatiebedrijf Imtech blijft KPMG achtervolgen. De curatoren van Imtech hebben opnieuw drie klachten ingediend bij de Accountantskamer tegen KPMG, dat ze medeschuldig achten aan de ondergang van het installatiebedrijf.
Dat blijkt uit het elfde faillissementsverslag van de curatoren Jeroen Princen (DVDW Advocaten) en Paul Peters (AKD), dat ziet op hun bevindingen van 15 juni 2018 tot en met 14 september 2018, die onlangs online zijn gezet. De nieuwe tuchtklachten zijn waarschijnlijk de opmaat naar een eventuele claim tegen KPMG. Een uitspraak in het nadeel van KPMG geeft de curatoren mogelijk een belangrijk wapen in handen. Als ze voor de tuchtrechter gelijk krijgen, kan dat veel geld opleveren voor de boedel. Zo haalden de curatoren van het failliete energiebedrijf Econcern in 2016 nog €25 miljoen binnen voor hun boedel, door een schikking met PwC. Ook voor boze aandeelhouders zou een gewonnen tuchtrechtszaak een steun in de rug zijn.
‘Vooruitbetaling’
Imtech, op z’n hoogtepunt een multinational met bijna 30.000 werknemers, ging in 2015 failliet als gevolg van boekhoudfraude. KPMG was verantwoordelijk voor de controle van de jaarrekening. De nieuwe klachten zijn afgelopen zomer ingediend en hebben onder meer betrekking op ‘de onjuiste verwerking van een materiële post’ in de halfjaarcijfers van 2012, namelijk ‘een vermeende vooruitbetaling van €147,6 miljoen inzake het Poolse AWW-project’. Dat slaat op het debâcle met het nooit gebouwde pretpark Adventure World bij Warschau. De ‘vooruitbetaling’ werd als cash geboekt door Imtech, maar in werkelijkheid kon het installatiebedrijf nooit over het geld beschikken. Volgens de curatoren heeft de controlerend accountant het Imtech-bestuur geadviseerd bij het foutief boeken van de vooruitbetaling.
Controlerend accountants
Namen worden door de curatoren niet genoemd, maar het ligt voor de hand dat de drie nieuwe klachten zijn opnieuw gericht zijn tegen de twee controlerend accountants Willem Riegman en Caroline Lagerwaard, die in de verslagsperiode de controlerend accountants van Imtech waren. Riegman is inmiddels weg bij KPMG. Ook ligt er vermoedelijk een klacht tegen de KPMG’er die destijds verantwoordelijk was voor de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling, die uitgevoerd wordt voordat een verklaring wordt afgegeven bij de jaarrekening. Het drietal kreeg eerder een tuchtklacht aan de broek wegens de vermeende gebrekkige controle van de jaarrekening 2011. De curatoren baseerden zich daarbij op een boetebesluit van toezichthouder AFM, die de vloer aanveegde met de door de KPMG uitgevoerde controlewerkzaamheden.
Fraudemeldingen
KPMG houdt vol dat de accountants de grootschalige fraude bij Imtech juist aan het licht hebben gebracht. Vorig jaar bleek tijdens een rechtszaak dat Riegman eind 2012 een brief met fraudemeldingen had opgesteld.
Geef een reactie