‘Van alle kleine en middelgrote bedrijven in de eurozone hebben Nederlandse MKB-ers veruit de meeste moeite om aan een financiering te komen. De financieringskloof, het gat tussen de vraag naar bedrijfsfinancieringen en het aanbod van bancair krediet, is in ons land het grootst.’ Dit blijkt uit onderzoek van Allianz en kredietverzekeraar Euler Hermes. De zogenaamde ‘financieringskloof’ is in Nederland de grootste binnen de Eurozone. Nederlandse ondernemers richten zich vaak tot hun bank als het gaat om financieringsvraagstukken.
Laten we deze observaties eens toetsen in de praktijk. Is het nodig dat ondernemers zich zo vaak richten tot de bank? Er zijn in Nederland meer dan honderd financieringspartijen actief. Hoe hou je hier als accountant het overzicht op? En als je dat overzicht al hebt, hoe vind je dan de beste financieringsvorm voor jouw klant? Slimme software kan je daarbij uitstekend kan helpen.
De juiste financieringsvorm
Er zijn veel verschillende financieringsmogelijkheden. Ken je het financieringsdoel van de ondernemer, dan past daar automatisch een financieringsvorm bij. Laten we een voorbeeld erbij pakken: een ondernemer wil een nieuwe shovel aanschaffen. Bij aanschaf kún je een reguliere lening aangaan, maar als alternatief kan er ook naar lease worden gekeken. En daarbinnen barst het ook weer van de mogelijkheden: je hebt operational lease en financial lease, en zelfs de ‘sale and leaseback’ constructie. Bij deze laatste vorm verkoop je bestaande bedrijfsmiddelen aan de leasemaatschappij, om ze vervolgens weer terug te leasen. Dat kan interessant zijn wanneer de ondernemer bepaalde machines op de balans heeft staan, en aanvullend ook een nieuwe machine wil aanschaffen. Hij kan dan besluiten alsnog het volledige machinepark te leasen.
Geen tijdrovende Excel-exercitie
Dat soort scenario’s uitwerken is voor velen vaak een Excel-exercitie. Doe je dat niet vaak, dan is het tijdrovend je eigen prognosemodel te moeten ontwikkelen, die de verschillen tussen de verschillende mogelijke financieringsconstructies inzichtelijk maakt.
Met de software Fyndoo Advise maken we dat eenvoudiger. Op basis van jaarcijfers, die je inleest vanuit bijvoorbeeld Caseware of Unit4 Audition, stel je binnen enkele minuten een prognose op. Daarbij is het rekenmodel al voor je gemaakt; daar hoef je je dus niet meer om te bekommeren. Daarmee verkleint de financieringskloof al: de software helpt je de beste financieringsvorm te selecteren waardoor ook niet-bancaire financieringen toegankelijk worden.
Automatisch vergelijken van aanbieders
In tegenstelling tot de hypotheekmarkt is de zakelijke financieringsmarkt in Nederland nog niet zo transparant. Je kunt niet eenvoudig even de tarieven van een aantal geldverstrekkers naast elkaar zetten. Met onze software zetten we wel een stap in die richting: in Fyndoo Advise selecteer je eenvoudig de passende financiers, en je vraagt met slechts één aanvraag een offerte op bij meerdere partijen. Voor een simpel financieringsproduct doe je dat in slechts enkele minuten.
Ook hiermee verkleinen we de financieringskloof: want ook de alternatieve financiers worden ineens toegankelijk. Je vraagt dus niet alleen maar meer een offerte voor financiering bi de bank aan, maar ook bij alternatieve financiers.
Michel Brinkhuis, Topicus
Workshop Fyndoo Advise
Nieuwsgierig? of wil je overtuigd worden hoe dit echt in de praktijk werkt? Kijk dan eens op www.fyndoo.nl of kom langs bij onze gratis workshops in Zwolle en Utrecht (2). Het is aan de markt om nu de volgende stap te zetten, en de financieringskloof te verkleinen. Doe jij mee?
Geef een reactie