Volgens de Inspectie SZW pakken accountantskantoren de hoge werkdruk voor werknemers en ongewenst gedrag onder medewerkers niet genoeg aan. De inspectie deed onderzoek bij 28 accountantskantoren en zag vorig jaar 132 overtredingen.
In ruim honderd gevallen ging het om seksuele intimidatie, discriminatie of pesten. Straffen blijven voorlopig uit.
Het onderzoek betrof de werkomstandigheden van 3.000 van de 20.000 accountants. ‘Uit de inspectiebrede risicoanalyse blijkt dat de sector accountancy een hoog-risicosector is voor psychosociale arbeidsbelasting (PSA).’ Welke kantoren onder de loep zijn genomen, is niet bekend. Het ging om tien kantoren met minder dan 20 werknemers, tien kantoren met maximaal 50 werknemers en acht kantoren met meer dan 50 werknemers. De inspectie zegt erbij dat het om een indicatief beeld gaat.
Werkgevers moeten regelmatig de werkdruk peilen, zeker als werknemers vaak op onregelmatige tijden werken of op piekmomenten. Maar van de 28 onderzochte kantoren blijken er 22 dat niet of niet goed te doen. Ook blijken bij de helft van de onderzochte kantoren ‘basale maatregelen’ om de arbeidsomstandigheden in de gaten te houden te ontbreken, zoals interne procedures voor het melden van problemen. Leidinggevenden en medewerkers krijgen geregeld te weinig instructies om wangedrag te herkennen en voorkomen. De verplichte Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E )is bij 13 kantoren niet op orde. Bij 11 kantoren is sprake van werkdruk, aldus de inspectie SZW. Vier kleinere kantoren kennen helemaal geen werkdruk.
Een jaar de tijd
De voormalige arbeidsinspectie geeft kantoren een jaar de tijd om er iets aan te doen. Daarna volgt een tweede controle. Als overtreding tellen naast incidenten op de werkvloer ook zaken als het ontbreken van preventiemaatregelen. Volgens een woordvoerder van de inspectie is het moeilijk om de resultaten te vergelijken met andere sectoren. ‘Maar alleen al op basis van deze cijfers constateren we dat er te veel mis is bij accountantskantoren.’
Veel druk bij jongeren
De werkdruk is volgens de inspectie SZW vooral hoog bij jongeren: te veel werk, een te hoog werktempo en de druk om ook buiten kantoortijden bereikbaar te zijn. Die conclusie trekt de inspectie uit een enquête onder circa vijftig jonge accountants van twee grote kantoren. NBA Young Profs constateerde eerder dat jonge accountants in het jaarcijferseizoen gemiddeld tot 61 uur per week werken. Voorzitter Adrian Egas maakt zich zorgen: ‘De kwaliteit van de controles staat al ter discussie, een hoge werkdruk leidt juist niet tot verbetering.’ Hij vreest een tekort aan jonge accountants omdat het beroep steeds minder aantrekkelijk wordt. En dat zorgt weer voor nog hogere werkdruk. Jonge accountants zeggen last te hebben van agressie, ook in contact met klanten. Incidenten melden ze vaak niet uit angst dat het hun carrière zal schaden. Om die reden durven velen ook niet in deeltijd te werken. De NBA gaat deze week in gesprek met de inspectie en noemt het ‘niet acceptabel’ dat kantoren zich niet aan de arbeidswetgeving houden.
Piekbelasting en technostress
De onderzoekers tekenden vooral piekbelasting op als vorm van werkdruk bij jongeren (10x), naast de ’technostress’ van het steeds bereikbaar moeten zijn (7x). ‘Goede maatregelen zijn onder andere bespreekbaar maken van werk, opleiding en privé, coaching van de jong professional en het geven van goede feedback, training leidinggevenden in omgaan met jong professionals,
training technostress, bespreken van ervaren werkdruk. Niet alleen sturen op overwerk, maar ook op niet geschreven uren.’ Preventie van psychosociale belasting is moeilijk omdat jonge professionals afhankelijk zijn van hun leidinggevenden. ‘Zo worden problemen met particulieren/zakelijke klanten niet altijd opgelost of worden meldingen niet doorgegeven aan vertrouwenspersonen door leidinggevenden. Incidenten worden niet gemeld omdat men niet bekend is met de procedures of men bang is voor de carrière. Er is nog weinig oog voor
onbewust ongewenst gedrag. Ook is er sprake van discriminatie, bijvoorbeeld op deeltijdwerk. Hier kan goede voorlichting en training en het samen bepalen van de gewenste cultuur helpen om jonge professionals te binden.’
Het rapport van de inspectie SZW komt bovenop het kritische eindrapport van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA), die vorige maand pleitte voor ‘impactvolle ingrepen’. De Commissie toekomst accountancysector (CTA) volgde twee weken later met een wat milder rapport waarin 22 aanbevelingen worden gedaan om het vertrouwen in de beroepsgroep terug te winnen.
Bron: Inspectie SZW/FD
In dit artikel wordt de enorme werkdruk die accountants / partners ervaren gemakshalve vergeten. We leven in een tijd dat er zo enorme hoeveelheid regels wordt uitgestort over accountants dat niemand meer in het vakgebied toekomt aan maar 40 uur per week. Ik ervaar zelf werkweken van meer dan 60 uur en bij uitzondering zelfs meer dan 70 uur per week. Ja dus 7 dagen 10 uur per dag! Waarom? (1) Om de regels na te leven (2) het niet kunnen vinden van controle-personeel (3) er voor te zorgen dat mijn huidige controle-personeel niet meer dan 40 uur per week werkt (beschermen van mijn eigen personeel tegen té hoge werkdruk). Echter dit gaat weer ten koste van mij als eigenaar van een accountantskantoor.
Misschien een partner erbij? Kunt u taken verdelen.