Klimaatmaatregelen hebben consequenties voor ondernemers. Enerzijds in de vorm van beloningen (subsidies) voor groen gedrag, anderzijds in de vorm van sancties (nieuwe en hogere fiscale tarieven) voor milieubelastende activiteiten. Adviseert u de ondernemer al optimaal?
Klimaat en klimaatmaatregelen staan breeduit op de agenda. Klimaatwet, stikstof, PFAS, PAS en CO2-reductie zijn nieuwe trefwoorden voor ondernemers. Klimaat raakt regelrecht aan businessmodellen in branches, zoals automotive, bouw, retail, agro, industrie of dienstverlening. Kunt u als adviseur uw cliënt bijstaan op dit gebied en weet u wat de mogelijkheden zijn?
Vertaling voor de ondernemer
Jurist Jan Poppe, verbonden aan Alfa Accountants & Adviseurs, bespreekt op 19 maart met u het huidige kader van beleid en doelstelling en geeft de vertaling daarvan voor de ondernemer, zijn bedrijfsgebouwen, mobiliteit en het productieproces. Dient de ondernemer te investeren in duurzaamheid? Waar kan worden voorgesorteerd en welke mogelijkheden zijn er? Worden de kansen en bedreigingen altijd eerlijk verdeeld?
Lees hier alle informatie over programma, PE-punten en locatie.
Niet het klimaat raakt business modellen maar het beleid van de overheid en haar keuzes hierin om bijvoorbeeld geen moderne schone technologie toe te passen zoals kernenergie of thoriumenergie, maar daarvoor in de plaats enorme hoeveelheden subsidies te vertrekken voor kleinere projecten zoals duurzame gebouwen, maar ook grotere projecten als wind en zonne-energie. Daarnaast vragen veel wetenschappers zich terecht af of het klimaat wel merkbaar kan worden beïnvloed door de mens omdat de zonne-activiteit en veranderingen hierin al veel invloed heeft op het klimaat en dit al voor de mens er was aan de gang is. Denk aan de ijstijden maar ook aan perioden van grote warmten in het verleden.