Het aantal datalekken bij grote bedrijven is de afgelopen jaren toegenomen, constateert het CBS. In 2019 had 25 procent van de bedrijven met 250 of meer werknemers te maken met een datalek waarbij een intern incident de oorzaak was, in 2016 was dit nog 17 procent. Daarnaast had 8 procent van de bedrijven in 2019 te maken met een datalek als gevolg van een aanval van buitenaf, zoals een hack van het ICT-systeem.
Van de Nederlandse bedrijven met 2 of meer werknemers kreeg 3 procent (4858 bedrijven) in 2019 te maken met een datalek. 2 procent van de bedrijven kreeg te maken met een datalek als gevolg van een aanval (hack of inbraak) van buitenaf.
Grote bedrijven hebben meer datalekincidenten
Datalekken komen vaker voor bij grote bedrijven. Bedrijven met 250 of meer werknemers hebben er relatief het meest mee te maken en bij deze bedrijven is het aantal incidenten ook het sterkst toegenomen.
In 2016 kwamen datalekken door eigen personeel en een aanval van buitenaf bij respectievelijk 17 en 6 procent van de grote bedrijven voor, in 2019 was dit 25 en 8 procent. Ter vergelijking; ongeveer 2 procent van de kleine ondernemingen (twee tot tien werknemers) gaf aan in 2019 te maken te hebben gehad met een datalekincident. Dit percentage is de laatste jaren min of meer gelijk gebleven.
Meeste incidenten in zorgsector
Datalekincident vinden relatief vaak plaats in de gezondheidszorg, constateert het CBS. In 2019 werd bij 6 procent van de bedrijven uit deze sector zo’n incident met een interne oorzaak gemeld en bij 1 procent van deze bedrijven werd een datalek veroorzaakt door een aanval van buitenaf.
Ook in de ICT-sector vonden relatief veel datalekincidenten plaats: 4 procent van de bedrijven in deze sector had in 2019 te maken met een dergelijk incident met interne oorzaak en 3 procent van de ICT-bedrijven was slachtoffer van een aanval van buitenaf.
Bron: CBS
Geef een antwoord