Een accountantskantoor dat een onduidelijke prijsafspraak had gemaakt met een klant, krijgt een factuur voor het opstellen van de jaarrekening over 2020 niet betaald. De kantonrechter oordeelt dat de klant eerder al meer had betaald dan was afgesproken.
Een sloopbedrijf en de overkoepelende beheermaatschappij nemen een accountant in de arm. Voor het opstellen van de jaarrekening van de beheermaatschappij brengt het kantoor in 2019 een offerte uit van 2.584 euro, die wordt geaccepteerd. In de loop der tijd factureert de accountant diverse bedragen en die worden betaald.
Maar in maart vorig jaar gaat het anders: de accountant stuurt de beheermaatschappij een factuur van 2.901,28 voor het opstellen van de jaarrekening 2020. Die blijft onbetaald en het kantoor daagt de klant voor de rechter om betaling af te dwingen.
Meerwerk berekend
De klant stelt bij de kantonrechter echter twee offertes te hebben ontvangen voor in totaal 8.103 euro: eentje voor de beheermaatschappij en eentje voor het sloopbedrijf. Die offertes waren akkoord, maar het meerwerk dat later daarbovenop in rekening is gebracht niet. In totaal is over 2020 tot en met 2022 bijna 21.000 euro te veel betaald, zo luidt de tegenvordering van de klant.
Het accountantskantoor stelt echter juist géén werkzaamheden te hebben verricht die buiten de omschrijving van de offerte vielen. De rechter bepaalt dat niet is vastgesteld dat er met voor alle werkzaamheden een vaste prijs is afgesproken van 645 euro inclusief btw per maand, zoals het sloopbedrijf stelt. Volgens het accountantskantoor is alleen met het zusterbedrijf een vaste afspraak gemaakt en daar gaat de rechter in mee, want de klant heeft daar geen tegenbewijs tegenovergesteld.
Offerte is basis
De basis voor de verrichte werkzaamheden en de daarvoor verschuldigde betaling is de offerte uit 2019, aldus de kantonrechter. Dat bedrag is later niet gewijzigd. De beheermaatschappij stelt de factuur uit maart 2022 niet te hoeven betalen omdat er al (veel) meer is betaald dan op grond van de offerte zou moeten. Het accountantskantoor betwist niet dat er inderdaad bovenop de afgesproken prijs al bijna 21.000 euro is betaald, al zijn de daarbij vermelde factuurnummers bij het kantoor niet bekend.
De kantonrechter oordeelt dat de factuur gezien de al extra betaalde bedragen onbetaald mag blijven, ook omdat het accountantskantoor de vordering niet nader heeft onderbouwd. ‘Het had op de weg van Omnyacc gelegen nader te onderbouwen waarom de door Adelina gedane betalingen niet zien op de onderhavige factuur, te meer omdat die betalingen het geoffreerde bedrag te boven gaan.’
Extra betalingen niet vergoed
Maar het sloopbedrijf krijgt de extra betalingen niet teruggestort, want het heeft onvoldoende weersproken dat het betalingen van de beheermaatschappij en het sloopbedrijf op een hoop heeft gegooid, terwijl het om verschillende bedrijven gaat waaraan afzonderlijk offertes zijn verstuurd.
Frans zegt
Steeds meer en meer accountantskantoten krijgen meer en meer klachten.
Waarom omdat ze meer en meer nalatig worden.
Zo heb ik een vriendin die zich blauw betaald aan het accountantskantoor waar ze bij zit en ja nu betaald steeds meer en meer omdat het accountantskantoor niets meer wil doen. Ze moet dingen betalen omdat de belastingen steeds meer en meer aan rekenen. Toeslagen die niet voor deze personen teld, want ze zijn er van vrijgesteld, huur bekasting voor een piep klein huisje in België noemen ze dat een deur tot deur woning. Met andere woorden een woning waar je met maximum 2 mensen kun leven en dan is het nog krap.
Ook word ze regelmatig door de belastingen beschuldigd dat ze nog enorm veel panden heeft over de gehele wereld en ja ze heeft niets. Als ze dan zo rijk zou zijn dan zou ze toch niet in een klein toilet huisje wonen of wel?
De belastingen zeggen wij hebben gelijk en daarmee uit.
En duidelijkheid krijg je niet van accountantskantoren, mij buur in België heeft verschillende zaken gehad in Nederland en deze vertelde hetzelfde verhaal van het bovenstaande artikel.
Steeds meer en meer betalen aan het accountantskantoor, want hij kreeg om de twee maand een rekening in zijn bus, in plaats van 2 keer per jaar.
Hij deed al het werk zelf en gaf het elk kwartaal aan de accountants en deze keken het na en geven alles aan.
Maar alles was altijd in orde.
Maar toch bleef het accountantskantoor maar zeggen dat er meer en meer onvoorziende kosten erbij kwamen.
Meer email verkeer, meer telefoon verkeer, steeds meer en meer tijd dat overal in ging.
Maar hij begreep het niet het accountantskantoor deed steeds minder en minder maar vroeg meer en meer. De emails en telefoon kosten waren degene die naar de klant gestuurd werd en nergens anders. Mijn buur heeft in 2020 alles verkocht en in het begin van dit jaar kreeg hij toch nog steeds rekeningen van zowel de Nederlandse belastingen, ja zelfs dit jaar nog van zijn accountantskantoor.
Hoelang moet je uit Nederland weg zijn en hoelang moet je nog blijven betalen???
Dat is de vraag.
Hoe lang nadien vragen nog geld als je al in februari 2020 niets meer met Nederland te maken hebt?? Toen was alles verkocht wat hij had.
Zijn laatste bedrijfswagen.
Hoe kan dit??