
De Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa), ingevoerd om ondernemers een kans te bieden een faillissement te ontlopen, is populairder geworden sinds de Belastingdienst is begonnen met het innen van achterstallige betalingen uit de coronaperiode. Dat meldt het FD op basis van gegevens van de Raad voor de rechtspraak en faillissementsadvocaten.
Veel bedrijven hebben nog niets afgelost van hun belastingschuld en het aantal faillissementen is sterk gestegen: volgens de krant is het groeiende beroep op Whoa-procedures een nieuwe aanwijzing dat veel bedrijven grote moeite hebben om hun coronaschulden terug te betalen.
Opstelling Belastingdienst jaagt verzoeken aan
Vorig jaar begonnen 111 bedrijven een Whoa-procedure, dit jaar waren dat er tot begin augustus al 116. Koopjeswinkel Big Bazar voegde zich daar afgelopen vrijdag bij. Pieter Christiaan van Prooijen van Hermes Advisory denkt dat deze maand sprake zal zijn van een forse stijging omdat de Belastingdienst tot 1 oktober zich nog soepeler opstelt bij het treffen van een saneringsakkoord. Volgens advocaat Wim Vondenhoff is de Belastingdienst overigens sowieso eerder geneigd tot overleg als er sprake is van een Whoa-procedure.
De Whoa is sinds begin 2021 van kracht en er is inmiddels al ruim 300 keer gebruik van gemaakt. Onder meer voetbalclub ADO Den Haag en het geplaagde meubelconcern Steinhoff wisten zo een faillissement te voorkomen.
Niet zinvol bij kleine schuld
De Whoa is een mooie oplossing voor levensvatbare bedrijven met een ondraaglijke schuldenlast, maar volgens Vondenhoff niet zinvol bij een schuld van minder dan een ton – ook omdat de kosten al snel boven de 30.000 euro uitkomen. Bedrijfseconoom Van Prooijen vindt de regeling vooral geschikt voor mkb’ers met een schuld van boven het miljoen.
Geef een reactie