Mag een bank op grond van witwasregels een krediet weigeren aan iemand die al jaren klant is, maar voor de omzet vooral leunt op contant geld? Die vraag is de inzet van een kort geding dat een schroothandelaar tegen de Rabobank heeft aangespannen.
De metaalhandelaar wilde een jachthaven in Maastricht overnemen voor 2,5 miljoen euro en deed daarvoor een kredietaanvraag bij de Rabobank – en die werd aanvankelijk goedgekeurd, zo schrijft het FD. Maar na een witwasonderzoek trok de bank de goedkeuring weer in, precies een dag voor de overdracht in januari. Want in dat onderzoek viel ook de naam van de handelaar en dat was een ‘rode vlag’ voor de bank die de man al twintig jaar zonder problemen in de boeken had.
22 miljoen contant betaald
De handelaar wil nu met een kort geding alsnog afdwingen dat het krediet wordt verstrekt. Voor de rechter bleek afgelopen week niet heel duidelijk waarom de Rabobank zich had teruggetrokken. Veel concreter dan ‘er waren signalen’ komt een medewerker van de bank niet. De handelaar kocht vorig jaar voor 32 miljoen euro aan schroot, waarvan 22 miljoen contant werd betaald. De bank vindt dat het bedrijf eerst de contante geldstromen tot een minimum moet beperken voordat er een akkoord komt voor de financiering van de jachthaven.
Volgens de man probeert het bedrijf wel over te stappen op giraal betalen, maar zien veel klanten dat niet zitten. Hij lijkt op begrip te kunnen rekenen van de voorzieningenrechter: ‘U kende dit bedrijf al jaren. Wat was nieuw aan die contante geldstroom?’, vroeg hij vergeefs aan de bank. De uitspraak volgt over twee weken.
Gerardus zegt
Dit heb ik al meegemaakt in 2008 met de Rabobank. 40 jaar klant, kwam ineens de vraag wat doet u bedrijf??? Bedrijf is inmiddels opgeheven.
Witte zegt
Banken zijn zelf de grootste criminelen. Samen met verzekeringsbedrijven en pensioenfondsen.
Dominick zegt
Ja inderdaad kijk welke boetes ze zelf steeds krijgen, en dat is ons geld waar ze mee spelen!! De oplossing al je geld van bank halen, en de bedrijven salarisen weer contant betalen, dimme ze wel in !!
Jan Janse zegt
Oplichters clubje die rabo. In 2010 probeerden ze een aantal crediteuren van een schroothandelaar te bestelen. Ze wilden hem failleren op een voor hun financieel gunstig moment. Een en ander na een ” herenakkoord” met de crediteuren. Daar heeft de rechter toen een stokje voor gestoken. Ze werden veroordeeld tot het blijven faciliteren van het bankkrediet. Poging tot een nieuwe vorm van bedriegelijke bankbreuk.
G Timmerman zegt
Ik herken hierin 2 elementen: 1) paniek in de tent door onbegrepen regelgeving en 2) met dit soort publiciteit kun je de indruk wekken alsof je goed bezig ben.
Max zegt
Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten
Maurice zegt
Ook ik doe al 30 jaar contante stortingen via sealbag rabobank. Nu plots heb ik een limiet voor het storten van het storten van contant geld. En ben nu al 3x geblokkeerd. Gevraagd waarom dit nu is word er direct gedreigd met het afscheid nemen van mijn zaak. Ik moet mijn klanten plots opvoeden dat ik nu nog alleen pin betalingen accepteer. Ook word gevraagd om een week storting van 3 jaar geleden te overleggen, en welke klant met toenaam word genoemd wie met een briefje van 500 en 200 heeft betaald.
Ook is een medewerker bij mijn winkel een hele ochtend komen zitten omdat ze niet wisten wat ik nu verkoop? Tja ben zakelijk nu meer als 30 jaar klant met hetzelfde bedrijf, tja was hoogst verbaasd dat ik op deze manier word behandeld
Chris zegt
Waarom zou je daar je ,Aken blijven doen dan ?
Bert Strijker zegt
Op termijn wil de Europese Unie van het contante geld af.
De digitale euro wordt al gepromoot.
Zodra de contanten weg zijn hebben banken en vooral regeringen 110% controle.
J. Van dijk zegt
Je bent de wef, pizzagate en Hillary Clinton vergeten.
Cees zegt
Het is een grote dievenbende bij de Rabo
Ik werd verdacht van witwassen, financieren criminele organisaties e.d.
en dat op je 70 ste met enkel pensioen
Ik was klant vanaf mijn 15e jaar (gestart bij de boerenleenbank)
Na vele onderzoeken en verplichtingen vanuit de Rabo, ben ik opgestapt en overgegaan naar een andere bank
Laat de overheid eerst alle praktijken die de grote banken er op na houden, eens goed nakijken
Heymans zegt
En ik had tijdens verblijf in buitenland te veel gepind. Moest zelfs bonnetjes overleggen die ik niet had. Heel vervelend na 40 jaar bankieren bij dezelfde bank.
Rik van sin zegt
Gewoon een duitse bank nemen nooit geen gezijk gehad met storten en opnemen zelfs 35000 euro storten duurt even 8 min omdat de machine dubbel controleert, maar nog never een vraag of wat anders gehad opnemen boven 20.000 euro is geen probleem maar duurt ongeveer 10 min daar de bank het in pakketten heeft van 5000 euro. En een vraag over een lening was in het begin een probleem daar we pas 4 maanden klant waren nu 9 jaar later is het geen enkel probleem daar salaris iedere maand wordt gestort is een loonstrook voldoende.
Dirk zegt
De Rabobank is niet meer wat het was. Ik ben al 40 jaar klant, had een klein beetje meer hypotheek nodig om m’n ex uit te kopen. Het hypotheekbedrag dat open staat is nog maar 20% van de woningwaarde, dus risico voor de bank is 0,0. Ondanks dat ik al 40 jaar klant ben, nog nooit te laat betaald en zelfs nog nooit rood gestaan gingen ze hier moeilijk over doen. Ik heb bij een bevriende ondernemer het restbedrag geleend en de hypotheek bij Rabo volledig afgelost. De Rabo gaat mij nooit meer terugzien als klant.
Robert Van Os zegt
Zoals iedereen weet:
De banken lenen je een plu als de zon schijnt en nemen hem terug als het dreigt te gaan regenen.