SNS moet een coffeeshophouder een zakelijke rekening aanbieden en het gebruik van zijn privérekening voor privézaken blijven toestaan. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld in een kort geding.
De bank had de privérekening van de coffeeshophouder opgezegd, omdat hij die privérekening zakelijk voor de coffeeshop gebruikte. Dat mocht niet volgens de geldende voorwaarden van de rekening. Nadat SNS jaren geleden de zakelijke rekening van de ondernemer had beëindigd omdat de bank geen zaken wilde doen met coffeeshops, was de coffeeshophouder zijn privérekening zakelijk gaan gebruiken.
Bank soms verplicht om betaalrekening aan te bieden
Er is geen wettelijk recht op een zakelijke bankrekening, constateert het hof. In beginsel geldt hier contractsvrijheid, maar deze is niet onbegrensd. In de rechtspraak is aanvaard dat op banken op grond van hun maatschappelijke positie ook ten aanzien van niet-consumenten de verplichting kan rusten een betaalrekening aan te bieden. Daarbij weegt zwaar dat het zonder betaalrekening vrijwel onmogelijk is om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer en om een bedrijf te exploiteren.
Belangenafweging
Dit laat onverlet dat banken een gerechtvaardigd belang kunnen hebben om cliënten te weigeren vanwege toezichtrechtelijke eisen of integriteitsrisico’s, en dat dit belang eraan in de weg kan staan een bank te verplichten een betaalrekening aan te bieden. Daarbij zal het belang van de bank moeten worden afgewogen tegen dat van de onderneming die de rekening aanvraagt, oordeelt het hof. Dat kan betekenen dat een bank niet in alle gevallen kan worden verplicht om een betaalrekening aan te bieden. Daarbij zal het belang van de bank moeten worden afgewogen tegen dat van de onderneming die de rekening aanvraagt.
Die belangenafweging valt in dit geval in het voordeel van de coffeeshophouder uit. Daarbij speelt mee dat de coffeeshophouder steeds meer betalingen per pin laat lopen en zich bereid heeft verklaard zijn contante omzet bijna helemaal af te bouwen. Ook vindt het hof belangrijk dat de al jarenlang bestaande onderneming zonder bankrekening zou moeten worden beëindigd. Het personeel zou dan worden ontslagen. Het is namelijk duidelijk dat de coffeeshophouder bij een andere bank ook geen zakelijke bankrekening kan krijgen.
Wel moet de coffeeshophouder stoppen met het zakelijk gebruik van zijn privérekening, en moet hij de contante omzet binnen twee maanden afbouwen tot maximaal 10%. Verder hoeft de zakelijke rekening geen mogelijkheid voor contant afstorten te hebben, oordeelt het hof.
Geef een reactie