Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) voor werkgevers gewijzigd. De gevolgen van deze regeling voor de bedrijfscatering zijn nog lang niet voor iedereen duidelijk. Biedt de werkgever medewerkers maaltijden middels bedrijfscatering aan dan valt dit binnen deze WKR. Maaltijden bij overwerk, koopavonden, dienstreizen en dergelijke vallen erbuiten.
Onder de WKR mag maximaal 1,2% van het fiscale loon van de medewerkers besteed worden aan onbelastbare vergoedingen. Buiten deze ‘vrije ruimte’ dient de werkgever 80% eindheffing te betalen. Biedt de werkgever medewerkers maaltijden middels bedrijfscatering aan dan valt dit binnen deze WKR. Maaltijden bij overwerk, koopavonden, dienstreizen en dergelijke vallen erbuiten.
Consumpties die de werkgever op de werkplek verstrekt en die geen deel uitmaken van een maaltijd, zijn onbelast. Het gaat hier bijvoorbeeld om koffie, thee, gebak, een stuk fruit en andere tussendoortjes van weinig waarde. Een belegd broodje, soep en een beker melk worden wel als maaltijd gezien. Maaltijden in de bedrijfskantine dienen een minimale waarde te hebben van € 3,20 incl. BTW. Dit geldt zowel voor ontbijt, lunch als diner. Indien de waarde van de maaltijd lager ligt dan € 3,20 dient dit te worden gespecificeerd in de 1,2% vrije ruimte. Anders dient hier 80% eindheffing over betaald te worden.
Over de exacte definitie van een maaltijd doet de belastingdienst geen uitspraak. De werkgever kan hier zelf afspraken over maken met de belastingdienst.
De waarde van de maaltijd kan dus worden ondergebracht in de vrije ruimte van de medewerkers. De werkgever hoeft de maaltijden dan niet per werknemer te administreren maar alleen het totale aantal maaltijden van alle werknemers, samen met de gemiddelde besteding.
In een bedrijfskantine waar werknemers van verschillende bedrijven eten, handelt de werkgever als volgt: In de administratie neemt werkgever de verstrekking op als besteding in de vrije ruimte. De werkgever ontwikkelt samen met de cateraar en de andere werkgevers een systeem dat inzicht geeft in:
- het totale aantal maaltijden per werkgever
- de eigen bijdragen (besteding) van de werknemers per werkgever
De werkgever mag het eindbedrag niet gelijkstellen aan de betalingen en verstrekkingen aan de cateraar.
Met de WKR-regeling kan worden voorkomen dat werkgevers te veel subsidie geven op het assortiment in bijvoorbeeld de bedrijfskantine, wat de belastingdienst als extra loon ziet.
Geef een reactie