Het begrip ‘circulaire economie’ begint langzaamaan gemeengoed te worden. Onduidelijkheid bestaat echter nog hoe in dezen om te gaan met financieringskwesties en ook met de risico’s en mogelijkheden die een circulaire economie met zich meebrengt. Nu duurzaamheid een werkzaam en hanteerbaar maatschappelijk begrip is geworden dat zich ook op economisch vlak laat gelden, verschuift de aandacht naar de circulaire economie als nieuwe bron voor economische groei.
De circulaire economie als uitdaging voor financiële businessmodellen
De netto groei van circulaire bedrijven wordt voor de komende 10 jaar op 1-4 % geschat. Er wordt veel over de circulaire economie gesproken en ook over de wijze hoe bedrijven zich op zo’n economie kunnen voorbereiden. Over de vraag hoe een circulair business model vervolgens gefinancierd moet worden, zal echter nog het nodige moeten worden nagedacht. De transitie van een lineaire economie gebaseerd op het ‘neem, maak en weggooi principe’ naar een model van ‘verminderen, hergebruiken en/of recyclen’ is niet alleen een uitdaging voor de betreffende bedrijven zelf, maar ook voor hen die in deze bedrijven investeringskansen zien. Dat circulariteit ‘here to stay’ is, moge echter duidelijk zijn.
Grondstofgebruik niet langer bepalende factor voor economische groei.
De circulaire economie brengt immers vele nieuwe mogelijkheden met zich mee. Opvallend is dat circulariteit een disruptieve uitwerking heeft op bestaande businessmodellen en dat tevens bestaande krediet- en investeringsportfolio’s sterk worden beïnvloed. De toename in welvaart die begon tijdens de industriële revolutie was gebaseerd op de aanname dat grondstoffen onuitputtelijk waren zonder rekening te hoeven houden met de prijs die we uiteindelijk voor de verkregen welvaart zouden moeten betalen: vervuiling, een afname in biodiversiteit en de uitputting van grondstoffen. Bij een wereldbevolking die richting de 9 miljard mensen groeit en waarvan steeds meer personen tot de consumerende middenklasse behoren, is een dergelijke levenswijze niet langer wenselijk. Het oude model van economische groei wordt begrensd door de beschikbaarheid van alles wat we nodig hebben. Energie, grondstoffen, water en voedsel raken schaars, terwijl fossiele brandstoffen die bijdroegen aan onze economische groei ons klimaat op gevaarlijke wijze beïnvloeden. We zullen daarom economische groei en het gebruik van grondstoffen moeten ontkoppelen om onze planeet en het voortbestaan van de mensheid veilig te stellen. Hier zijn we op het punt beland dat de circulaire economie zijn intrede doet! Bedrijfsmatige circulariteit heeft niet alleen economische groei tot doel, maar schept tevens kansen voor een manier van ondernemen die enthousiast door de de consument omarmt zal worden. Klantbinding op een presenteerblaadje!
Alternatieve financieringsvormen niet alleen gevolg van kredietbeperking door banken, maar ook door transitie naar een circulaire economie
Een circulaire economie berust op het principe dat producten recyclebaar moeten zijn of demonteerbaar in herbruikbare componenten. Circulariteit speelt dus al vanaf het moment van productontwerp. Een andere trend is de toenemende vraag naar tweedehands producten waardoor de waarde van deze producten stijgt. In de medische wereld zien we bijvoorbeeld dat Siemens en Philips met leaseconstructies en de verkoop van gereviseerde apparatuur werken. Hierdoor worden ook minder financieel draagkrachtige ziekenhuizen in de gelegenheid gesteld om geavanceerde medische apparatuur, zoals een MRI-scannner, te gebruiken. In een circulaire economie zien we ook dat de scheidslijn tussen producent en consument steeds vager wordt dankzij de deeleconomie. Denk aan dienstverleners zoals Uber, AirBnB en BlaBla Car. Bedrijven die leidend zijn in duurzaamheid zijn over het algemeen innovatiever, laten betere financiële resultaten zien en zijn bovendien kredietwaardiger. Volop mogelijkheden dus voor financiële dienstverleners om hierop in te spelen! Heel belangrijk is om vast te stellen dat bedrijven veranderen van producent van producten in leverancier van diensten. Zo wordt geen auto meer op de markt gezet maar het uiteindelijke doel; mobiliteit. Alle veranderingen die op economisch gebied gaande zijn brengen met zich mee dat ook de ondernemingsfinanciering verandert. Deze fragmenteert in de vele alternatieve financieringsvormen die vandaag de dag zo populair zijn; o.a crowdfunding, factoring, leasing en private equity. Niet meer een eenmalige grote(re) lening bij de bank dus, maar een fiancieringswijze die aansluit bij de fase van de levenscyclus waarin een product of dienst zich bevindt. Bij het ondernemen zullen cashflows belangrijker worden dan de onderliggende waarde van een asset. Ook contracten en de kredietwaardigheid van klanten zullen bij het zaken doen een steeds belangrijkere plaats innemen. Factoring is hiertoe een heel mooi voorbeeld. De werking en het resultaat van factoring passen immers uitstekend bij de tijdgeest, namelijk meer doen met minder!
E: service@cashflex.nl | T: 026-7630799 | www.cashflex.nl
Geef een reactie