De opbrengsten van spaargeld en beleggingen zouden anders belast moeten worden. Daarvoor pleit – in aansluiting wat belastingdeskundigen roepen – nu ook het Centraal Plan Bureau. Het CPB noemt het nu nog een lappendeken van regelingen.
Door een hervorming van het belastingstelsel laten mensen hun economisch gedrag en besluiten over hun vermogen minder afhangen van belastingregels. Daarbij zorgt een minder fiscaal gunstige behandeling van vreemd vermogen voor een balansverkorting van de Nederlandse economie. Dit vermindert de gevoeligheid van bedrijven en huishoudens voor schommelingen in de conjuctuur. Zo’n hervorming draagt daarom bij aan de economische welvaart. Dit concluderen de onderzoekers Arjan Lejour en Maarten van ‘t Riet in de vandaag gepubliceerde CPB Policy Brief “Een meer uniforme belasting van kapitaalinkomen”.
Lappendeken
De huidige Nederlandse belastingen van de verschillende vormen van kapitaalinkomen vormen een lappendeken van gefragmenteerde en complexe heffingen. Dat heeft een aantal gevolgen. Beslissingen over vermogen worden mede gedreven door fiscale motieven, economisch gedrag wordt sterk bepaald door de fiscale regels (belastingarbitrage, een vorm van economische verspilling), het stelsel wordt als onrechtvaardig ervaren en de belastingenopbrengsten zijn relatief laag vergeleken met andere EU-lidstaten. Door de fiscaal gunstige behandeling van vreemd vermogen maken bedrijven en huishoudens meer schulden dan nodig is. Dat maakt de Nederlandse economie gevoeliger voor schommelingen in de conjunctuur.
Aanpak problemen
Er kunnen volgens de onderzoekers verschillende stappen gezet worden om deze problemen aan te pakken, onder de algemene noemer van een meer uniforme belasting van kapitaalinkomen.
- Het belasten van de daadwerkelijke rendementen van het financieel vermogen leidt in principe tot een efficiënter en rechtvaardiger heffing.
- De fiscaal gunstige behandeling van pensioenopbouw en daarmee de verstoring van de spaarbeslissing kan worden verminderd door de omkeerregel af te toppen en de fiscalisering van de AOW te versnellen.
- Het eigen huis en de hypotheek kunnen in box 3 van de inkomstenbelasting (IB) geplaatst worden om de verschillende vermogenscomponenten zo gelijk mogelijk te behandelen.
- Vreemd vermogen bij vennootschappen en IB‐ondernemers kan fiscaal gelijk aan het eigen vermogen worden behandeld. Dit zou een prikkel wegnemen voor bovenmatige schuldfinanciering.
- Ook kan de uitgekeerde en ingehouden winst fiscaal hetzelfde worden behandeld.
- Tenslotte kan dubbele belasting van winstinkomen, belast onder de vennootschapsbelasting en de IB, worden verminderd.
Dergelijke stappen zouden moeten leiden tot meer gelijkgeschakelde belastingen op kapitaalinkomen met, zo stelt het CPB, belangrijke welvaartsvoordelen.
Staatssecretaris Wiebes lijkt voorlopig niet echt bereid om in de fiscale behandeling van spaargeld en beleggingen anders te werk te gaan en de forfaittaire heffingen overboord te gooien en daadwerkelijk op rendement te toetsen. Volgens de fiscale specialisten zou dit prima mogelijk zijn omdat zowel rente-opbrengsten als waardes van aandelenportefeuilles vrij eenvoudig goed te documenteren en te controleren zijn. Wiebes blijft voorlopig nog bij – zij het met andere bedragen – bij forfaitaire heffingen.
Bijlagen
Een meer uniforme belasting van kapitaalinkomen
Download (PDF document, 5.6 MB) | 20 pagina’s | ISBN 978‑90‑5833‑704‑7
infographic (PDF document, 3.7 MB)
Geef een antwoord