De Belastingdienst omarmt niet alle voorstellen zoals die eerder vanuit VLB zijn gedaan om Horizontaal Toezicht te verbeteren. Zo wil de Belastingdienst geen certificering van HT en geen systeemonderzoeken bij fiscaal dienstverleners. Wel wil de Belastingdienst onderzoeken hoe de processen bij de Belastingdienst bij kunnen dragen aan de ‘robuustheid’ van HT en het ‘positief framen’ van HT.
De kritiek op de Belastingdienst is niet mals: De Belastingdienst valt bij Horizontaal Toezicht niet terug op gemaakte afspraken met de belastingplichtige en eventueel zijn intermediair. De belastinginspecteur handelt autonoom en daarmee geeft de Belastingdienst zelf onvoldoende invulling aan Horizontaal Toezicht. Deze kritiek uit Eelco van der Enden van PwC op Horizontaal Toezicht. Vanuit een andere hoek kraakt de NOAB stevige noten over HT. NOAB-voorzitter Martien Hermans betwijfelt of HT daadwerkelijk iets oplevert voor de ondernemer. De vanuit VLB gedane voorstellen om HT te verbeteren lijken niet integraal door de Belastingdienst te woerden omarmd.
Beide personen doen deze uitspraken in de volgende week verschijnende aflevering 4 van Accountancy Vanmorgen. De kritiek lijkt bijna naadloos aan te sluiten op de in de afgelopen weken vanuit de VLB gepresenteerde verbeterplannen voor Horizontaal Toezicht. De verbeterplannen en -suggesties behelzen o.a.:
- het vergroten van de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van HT,
- duidelijker regels voor vooroverleg,
- service level agreements,
- een HT-certificaat, en
- vergroting verschillen en tegenstellingen tussen horizontaal en verticaal toezicht.
Deze issues sluiten bijna naadloos aan op de kritiek van Van der Enden en Martien Hermans. Het is nog maar 10 jaar geleden dat de ideeën rond HT daadwerkelijk vorm kregen, en het is nog geen 5 jaar geleden dat vrijwel iedereen weg leek te lopen met het idee Horizontaal Toezicht: beroepsorganisaties, accountantskantoren, de Belastingdienst, kortom iedereen droeg HT een warm hart toe. Inmiddels zijn er kantoren die hun convenant gewoon hebben opgezegd. Eelco van der Enden (PwC) noemt in het interview met Accountancy Vanmorgen het ‘Freies Ermessen’ van de Belastingdienst als een hele grootte bottleneck. Het komt er in de praktijk op neer dat de Belastingdienst bij Horizontaal Toezicht niet blind vaart op in beton gegoten afspraken, maar individueel en op maat van de onderneming kijkt. Dat lijkt mooi maar werkt niet.
Het betekent dat de Belastingdienst naar eigen goeddunken, zonder inachtneming van de HT-afspraken een belastingplichtige de maat mag nemen. De belastinginspecteur blijft autonoom opereren. In tegenstelling tot buitenlandse varianten zijn er voor HT in Nederland blijkbaar geen vaste normen en kaders constateert Eelco van der Enden. Vanuit de hoek van het MKB is er ook kritiek.
NOAB-voorzitter Martien Hermans in Accountancy Vanmorgen: ‘Wanneer wij zien dat HT voor onze klanten iets oplevert en dat doet het op dit moment niet echt, dan is het nog maar de vraag of HT nog succesvol gaat worden.’
Een aantal jaren geleden leken de voordelen van HT evident: sneller zekerheid over je fiscale positie en makkelijk contact met de Belastingdienst bij een eventueel dispuut. Die voordelen zijn volgens grotendeels weg omdat nu iedereen vrijwel direct een definitieve aanslag krijgt, ongeacht of iemand nu wel of niet onder een HT-convenant valt. Hij stelt dat de Belastingdienst niet meer kijkt of een kantoor aangesloten is bij RB,SRA of NOAB. ‘Die vertrouwensrol wordt in feite weggevaagd,’ stelt hij
Reactie Belastingdienst
De Belastingdienst lijkt nog niet echt raad te weten met de kritiek. Op een aantal hoofdlijnen gaat de Belastingdienst niet mee in de kritiek van Eelco van den Ende en ook niet mee in de door de VLB gepresenteerde verbeterrichtingen. De woordvoerder van de Belastingdienst hierover in een schriftelijke reactie: ‘Andere voorstellen zullen niet gevolgd worden zoals:
- Het door of samen met de Belastingdienst certificeren van HT.
- Het op voorhand op basis van kwantitatieve normen beperken van het vooroverleg. Het beheersen van het vooroverleg moet op een andere wijze vorm krijgen.
- Het instellen van systeemonderzoeken bij FD’s (Fiscaal Dienstverleners, red. AV)in plaats van onderzoek naar de kwaliteit van HT aangiften via de steekproef.’
Wel stelt de Belastingdienst, naar aanleiding van de door de VLB gedane suggesties: ‘De onderwerpen die in ieder geval nadere uitwerking verdienen zijn:
- Onderzoeken in hoeverre concentratie van deelprocessen bij de Belastingdienst kan bijdragen aan het vergroten van de robuustheid van het HT;
- Positief framen van HT;
- Toelichten / verduidelijken van de verschillen tussen horizontaal en verticaal toezicht.’
Geef een reactie