Het januari/februari-nummer van het Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie staat in het teken van het concept (exposure draft) van een nieuw conceptual framework van de IASB. Het Conceptual Framework (CF) is een onderdeel van het niet-verplichte deel van IFRS. Het CF is vooral van belang in situaties dat er geen specifieke regel binnen IFRS bestaat voor de verwerking van een bepaalde gebeurtenis of transactie. Verder staat het CF aan de basis van toekomstige regelgeving en zullen keuzes die gemaakt zijn in het CF doorwerken in de ontwikkeling van toekomstige standaarden en toekomstige verslaggeving. Aldus Ter Hoeven in de inleiding op dit themanummer.
Ter Hoeven bespreekt vervolgens de hoofdlijnen van de exposure draft van het CF en concludeert dat de IASB de exposure draft vooral heeft aangepakt om keuzes te rechtvaardigen die de IASB in een eerder stadium bij de ontwikkeling van specifieke standaarden heeft gemaakt. Hoogendoorn gaat in op de relatie tussen de algemene beginselen zoals deze in Titel 9 en de EU Accounting Directive naar voren komen en het CF. Hij constateert dat de algemene beginselen een beperkte plaats hebben in het CF.
Backhuijs stelt vast dat in het CF vooralsnog geen aandacht wordt besteed aan activa en vreemd vermogen uit hoofde van de relatie van de onderneming met de overheid, die plaatsvindt op basis van wetgeving in plaats van op marktconforme contracten. Hij concludeert verder dat het onderscheid tussen eigen en vreemd vermogen van de onderneming vooralsnog onduidelijk blijft, omdat de IASB geen duidelijke keuze maakt tussen het proprietary concept en het entity concept. Brouwer constateert dat de IASB in de exposure draft vast blijft houden aan een balansbenadering, d.w.z. baten en lasten worden afgeleid van de mutaties in balansposten. Er wordt geen duidelijke definitie gegeven van het begrip financiële prestatie. Relevante informatieverschaffing over prestaties vraagt volgens Brouwer om een meer prominente plaats in het CF.
Ook in andere tijdschriften verschenen themanummers over het nieuwe conceptual framework, namelijk Accounting in Europe, 11(2), 2014 en Accounting and Business Research, 45(5), 2015.
Hoeven, R.L. ter (2016). Exposure Draft Conceptual Framework: Enige beschouwingen naar aanleiding van een ‘filling the gap’-exercitie. Hoogendoorn, M.N. (2016). Algemene beginselen en het Conceptual Framework. Backhuijs, J. (2016). Enkele gedachten over activa, vreemd vermogen en eigen vermogen in het conceptual framework van de IASB. Brouwer, A.J. (2016). De invloed van het nieuwe Conceptual Framework op de rapportage over prestaties binnen IFRS. Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie, 90(1/2).
Geef een reactie