Op 5 april is via de Staatscourant duidelijk geworden wat de definitieve correctiebedragen zijn van de SDE+ 2015. Aan de hand van deze bedragen bepaalt de overheid vervolgens per duurzame energiecategorie of organisaties het afgelopen jaar te veel of te weinig SDE+ hebben ontvangen.
Elke categorie bestaat uit installaties voor de productie van hernieuwbare elektriciteit en/of hernieuwbare warmte en hernieuwbaar gas. Het gaat daarbij om uiteenlopende installaties, van een biomassa-vergister tot een windmolen. Met het bekend zijn van de definitieve correctiebedragen kunnen SDE+ aanvragers met een lopende SDE+ beschikking nu berekenen of zij voldoende voorschotten hebben ontvangen over 2015.
Voorschotten
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) betaalt iedere maand de SDE+ voorschotten uit voor de verwachte subsidiabele energieproductie in het komende jaar. Die voorschotten bedragen 80% van de subsidiabele energieproductie. De voorschotten worden bepaald met een voorlopig correctiebedrag dat door ECN wordt berekend als verwachting van de energieprijs in het komende jaar. Na afloop van het kalenderjaar wordt gekeken of de subsidiegerechtigde te weinig of te veel SDE+ subsidie heeft ontvangen.
De bijstelling kan dus zowel positief als negatief zijn. Bij een positieve bijstelling heeft ontstaat er een SDE+ subsidie tegoed. RVO betaalt dit bedrag in één keer uit. Bij een negatieve bijstelling is teveel SDE+ subsidie ontvangen. Dit bedrag wordt verrekend met de toekomstige voorschotten.
Toekomstige SDE-subsidieclaim
Met de gepubliceerde correctiebedragen is er nu beter zicht op de ontwikkeling van de energieprijs en de mate waarin de subsidierechten benut worden. Deze informatie kan worden gebruikt om te verwachten SDE+ subsidieopbrengsten te prognotiseren. Deze strategische informatie kan worden gebruikt bij het maximaliseren van de SDE+ subsidie. Voor een succesvol SDE+ traject is het belangrijk om op basis van gedegen kennis en ervaring van voorgaande tenders zorgvuldig de juiste strategie te bepalen. Zo stelt PNO. Niet alleen bij het aanvragen zelf, maar ook in de jaren die daarop volgen.
Meer informatie zie PNO
Geef een reactie