370 goedgekeurde, 1033 afgewezen, 814 afgebroken en 1964 aanvragen die in behandeling zijn. Dat is de stand van zaken per 1 augustus van de bij de Belastingdienst ter toetsing aangeboden modelovereenkomsten.
Deze cijfers werden door het ministerie van Financiën gepubliceerd naar aanleiding van een WOB-verzoek van MKB Belangen waarin werd gevraagd informatie openbaar te maken over de afhandeling van het beoordelen van modelovereenkomsten in het kader van de Wet DBA.
Reden niet te achterhalen
Sinds de invoering van de wet DBA afgelopen mei kwamen 4481 verzoeken tot beoordeling van modelovereenkomsten binnen bij de Belastingdienst. Bijna een kwart daarvan is afgewezen. De reden waarom de fiscus een aanvraag aanwijst, is niet te achterhalen; de Belastingdienst legt niet vast om welke reden goedkeuring achterwege moet blijven.
Het aantal modelovereenkomsten dat uiteindelijk geen eindoordeel heeft gekregen bedraagt 814. Het gaat hier onder andere om situaties waarbij de indiener geen behoefte meer heeft aan een standpunt op een overeenkomst, de indiener inziet dat het een dienstbetrekking betreft of zal werken met een gepubliceerd model of de indiener heeft duidelijk een opdracht en er is geen model nodig.
Doorlooptijd beoordeling
De Belastingdienst streeft naar een gemiddelde duur van zes weken voor een beoordeling van een model. De gemiddelde doorlooptijd van het toetsingstraject bedraagt echter 10,8 weken. De dienst zegt hierover: ‘Het indienen van een goede overeenkomst kan voor indieners lastig zijn. Daarom ondersteunt de Belastingdienst indieners zo goed mogelijk. Het komen tot een goede overeenkomst die zekerheid biedt, is hierbij leidend. De gemiddelde duur van een beoordeling is daarom soms langer dan de zes weken waar de Belastingdienst naar streeft.’
Geschrokken van cijfers
Bij MKB Belangen zijn ze geschrokken van de cijfers. ‘In juli concludeerden we al dat de Wet DBA gefaald heeft’, reageert Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen. ‘Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen schrikken we enorm. Onder ondernemers heerst onzekerheid en angst. Je kunt het je toch niet veroorloven om elf weken te wachten om een opdracht aan te kunnen nemen? Bovendien blijkt niemand te weten waar die overeenkomsten aan moeten voldoen: de Belastingdienst keurt ongeveer driekwart af.’
Overgangsjaar
Tot 1 mei 2017 geldt bovendien een overgangsperiode. In deze periode hebben opdrachtgevers en –nemers de tijd om te bepalen welke modelovereenkomst past bij de manier waarop zij werken. De Belastingdienst legt tot die tijd geen naheffingen op.
Geef een reactie